Jedinstvena farma u Semberiji: Imaju 600 koka nosilja, jaja prodaju i na društvenim mrežama :: Semberija INFO ::

 

Jedinstvena farma u Semberiji: Imaju 600 koka nosilja, jaja prodaju i na društvenim mrežama


FOTO: InfoBijeljina
Dobra poslovna ideja, pola je puta do uspjeha, a ideja Zdravku Periću i Nemanji Makiću ne nedostaje.

Dvadesetčetvorogodišnji mladići prijatelji su od djetinjstva, a prije par mjeseci ostvarili su zajednički san - počeli su proizvodnju konzumnih jaja.  

Na farmi koka u slobodnom uzgoju u Pučilama, jedinoj takvoj u Semberiji, sada imaju 600 crvenih koka nosilja koje dnevno snesu oko 550 jaja. 

„Koke su po cijeli dan u ograđenom prostoru od 1.500 kvadrata. Obrađujemo 150 dunuma, pa kukuruz i pšenicu prozvodimo sami, a ječam, suncokret i ostale dodatke za prehranu kupujemo. Vodimo računa o zdravstvenoj ispravnosti životinja - zdrava koka, zdravo jaje. Jaja proizvedena na ovaj način su mnogo kvalitetnija i veća sa tvrđom i manje lomljivom ljuskom,  jaja su bogatija omega tri masnim kiselinama koje pomažu kod povišenog holesterola, triglicerida, demencije.  Od 2027 godine u Evropi će biti zabranjen uzgoj koka nosilja u kaveznom sistemu  pa vjerujemo da ćemo tada moći da širimo tržište i van granica BiH“, kaže za InfoBijeljinu Zdravko. 

Farma jaja u Pučilama ima  simboličan naziv „5jaja“. 
 
„Nauka kaže da je optimalan broj jaja za jednu osobu 5 jaja dnevno da bi zadovoljili potrebu za mineralima i vitaminima. A naša kuhinja je nezamisliva bez jaja, tako da sa plasmanom nemamo problema.  Jaja od nas kupuju rodbina, prijatelji, oglašavamo prodaju na društvenim mrežama, vršimo besplatnu dostavu na kućnu adresu, a namjeravamo da, čim završimo proces registracije koji je u toku, uspostavimo saradnju i sa većim ugostiteljskim objektima. Naše jaje košta 40 feninga što za domaće i kvalitetno jaje nije mnogo“, priča Nemanja za InfoBijeljinu. 
 
Radni dan vrijednih mladića počinje u pet ujutro. Koke puštaju na ispašu, čiste kokošinjce, kupe jaja, pakuju i isporučuju.  
 
„Nije lako, ali samo se radom može nešto postići. Ništa bolje nego biti sam svoj gazda. Zasada sve radimo ručno, ali planiramo da proces automatizujemo. Pratimo najnovija dostignuća u ovoj oblasti na internetu, učimo od stručnjaka“, dodaju mladi farmeri.
 
Mladići su u izgradnju kokošinjaca, nabavku opreme i kupovinu matičnog jata koka nosilja uložili oko 20.000 KM. Ta sredstva će im se vratiti tek za koju godinu. 

Nastaviće da se proširuju, a plan im je 2.000 koka nosilja i dnevna proizvodnja od oko 1.500 jaja. Nabaviće i leghorn i italijanske koke nosilje.  

Namjeraju da proizvodnju sertifikuju jer, kako kažu, budućnost je u organskoj proizvodnji. 
 
U tome očekuju i podršku nadležnih i naglašavaju da bi im lokalni i republički podsticaji mnogo značili.
 
(InfoBijeljina)