SVJETSKI DAN PORODICE: KAKO DA ZAŠTITIMO NAŠE PORODICE? :: Semberija INFO ::

 

SVJETSKI DAN PORODICE: KAKO DA ZAŠTITIMO NAŠE PORODICE?



Povodom 15. maja – Međunarodnog dana porodice, Dječiji kulturni centar Bijeljina danas je organizovao panel diskusiju na temu "Porodica u fokusu: Diskusija, dubina, djelovanje". Priliku da iznesu svoje stručne stavove imalo je četvoro specijalista iz različitih oblasti medicine i socijalnog rada: dr Aleksandar Radosavljević, psihijatar u Bolnici „Sveti vračevi“ zatim Nevena Škorić, klinički psiholog JZU Dom zdravlja Bijeljina, Mila Stojanović, socijalni radnik – rukovodilac Odjeljenja za socijalnu zaštitu Centra za socijalni rad Bijeljina i prim. dr Danko Marković, specijalista ginekologije i akušerstva u ZU „Kuća zdravlja“ Bijeljina.



-Simbolično, na Svjetski dan porodice odlučili smo da organizujemo prvi u nizu panela o porodici. Pored ovog, planirali smo još dva panela na kojima će stručne osobe iznijeti mišljenja kako da preduprijedimo brojne negativne uticaje na savremenu porodicu. Na današnjem panelu ćemo govoriti o izazovima komunikacije u našim porodicama. Na kraju ćemo donijeti i zaključke u kojima ćemo predložiti rješenja za barem djelimično neutralisanje loših uticaja na komunikaciju između članova porodice“, izjavio je Marko Nikolić, direktor Dječijeg kulturnog centra Bijeljina.

Panelisti su istakli važnost komunikacije, podrške i solidarnosti unutar porodica, kao i potrebe da se razmatraju izazovi savremenog porodičnog života kao i da će ova inicijativa omogućiti razmjenu ideja, iskustava i resursa između stručnjaka, roditelja, djece i organizacija koje se bave porodičnim pitanjima.

Dr Radosavljević je istakao problem otuđenosti unutar porodice gdje roditelji, pritisnuti egzistencijalnim pitanjima ne odvajaju dovoljno vremena za sebe i svoju djecu. On je istakao i sve rašireniju pojavu da se i djeca, usljed prevelike izloženosti digitalnim sadržajima, otuđuju od realnih odnosa i u porodici i u školi. Uprkos svemu, doktor Radosavljević smatra da su naše porodice u odnosu na zapadnu Evropu, mnogo zdravije i da baštine mnogo vitalnije unutrašnje odnose između svojih članova.

Primarijus dr Danko Marković, u prvi plan je stavio demografski deficit sa kojim se suočava društvo u Republici Srpskoj.
-Prošle godine je u Republici Srpskoj rođeno oko 8800 djece. To znači da smo pali ispod one psihološke granice koja iznosi deset hiljada živorođene djece u jednoj kalendarskoj godini. A umrlo je prošle godine u Republici Srpskoj oko 13.300 ljudi. Računica je jasna i poražavajuća. U Republici Srpskoj stopa nataliteta iznosi 1,19 a da bismo imali prostu reprodukciju društva potrebno je da svaki par ima barem po dvoje djece. U stvarnom životu, imamo sve više parova sa jednim ili nijednim djetetom“, rekao je dr Marković dodavši još da su u našem društvu prisutni slučajevi namjernog prekida trudnoće ali da ne postoje precizni zvanični rezultati o broju izvršenih abortusa jer mnogo djevojaka i žena ovakav vid prekida trudnoće vrši u klinikama u Srbiji ili u Federaciji BiH.


Izvor: Semberija info / I. Gutić