GODIŠNjICA STRADANjA U TUZLANSKOJ KOLONI: PROŠLE SU 32 GODINE, A ZLOČIN JE I DALjE BEZ KAZNE :: Semberija INFO ::

 

GODIŠNjICA STRADANjA U TUZLANSKOJ KOLONI: PROŠLE SU 32 GODINE, A ZLOČIN JE I DALjE BEZ KAZNE



Na groblju u Pučilama, parastosom i polaganjem vijenaca i cvijeća, obilježene su 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni i datum koji je bio uvod u egzodus više od 80. 000 Srba sa područja tuzlanske regije. Vršilac dužnosti Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženja nestalih lica Viktor Nuždić istakao je “da, kao i drugi, ni ovaj zločin nad Srbima, nije dobio adekvatan sudski epilog”.



-Tužilaštvo BiH nije našlo za shodno da procesuira ovaj zločin. Moramo pamtiti da se ovaj zločin desio dok su se vojnici povlačili iz kasarne Husinska buna, došlo  je do presijecanja kolone i napadnut je neborbeni dio kolone. Na licu mjesta je poginuo 51 pripadnik JNA, tri su podlegli nakon zadobijenih rana, a 78 je ranjeno. Nažalost, ovo je bio isproban scenario u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Naša je obaveza da čuvamo uspomenu na nevino stradale pripadnike JNA i kako bi buduće generacije znale šta se dešavalo devedesetih godina u BiH”, rekao je Nuždić. 

Preživjeli učesnik Tuzlanske kolone Slavko Novaković rekao je da je “činjenica da Tužilaštvo u Sarajevu ne zanima šta se događalo u Tuzli 15. maja”.
-Ne smijemo i nećemo odustati od istine”, rekao je Novaković.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić naglasio je “vojnicima bila pripremljena zasjeda, iako je prethodno dogovoreno mirno povlačenje iz kasarne u Tuzli”.
-To je zločinački akt tadašnjih tuzlanskih vlasti, a žalosno je da za zločin niko nije odgovarao”, rekao je Egić. Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić  pozvao je da “rukovodstvo Tuzle objasni sa kojim razlogom su ubijali nedužne vojnike”.



Predsjednik BORS Radan Ostojić je naglasio da je apsurdno da Tužilaštvo BiH ne radi ništa na procesuiranju odgovornih.
-Izgleda da je u proteklom ratu bilo dozvoljeno ubijati samo Srbe, a nije ovo, nažalost, jedini primjer na teritoriji BiH”, rekao je Ostojić i naglasio da će se i dalje tražiti da  se odgovorni izvedu pred lice pravde.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je naglasio da su vojnici u Tuzlanskoj koloni ubijeni na podmukao i svirep način.



-Smišljenom akcijom su oduzeta 54 života, a sve je uživo prenošeno putem televizijskog programa. Koliko monstruozno treba da razmišljate, kakav oblik psihijatrijske dijagnoze trebate imati, da biste se na taj način ophodili prema ljudskim životima”, rekao je Petrović i naglasio da je ovo, nažalost, “još jedan u nizu zločina nad srpskim narodom, koji nose epitet zločin bez kazne”. 

Tog majskog dana, muslimanske paravojne formacije napale su kolonu JNA na Brčanskoj malti u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. U napadu je ubijeno  54 vojnika, 78 ih je teško ranjeno, a za  zločin niko nije odgovarao. Danas u Tuzlanskom kantonu, živi svega 1,6 odsto Srba.


Semberija info