GRADSKA UPRAVA, BORAČKA ORGANIZACIJA I UDRUŽENjE TUZLAKA: SUTRA, 15. MAJA, DAN SJEĆANjA NA STRADALE U TUZLANSKOJ KOLONI :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA UPRAVA, BORAČKA ORGANIZACIJA I UDRUŽENjE TUZLAKA: SUTRA, 15. MAJA, DAN SJEĆANjA NA STRADALE U TUZLANSKOJ KOLONI


Sutra, 15. maja, obilježiće se 32 godine od stradanja vojnika tadašnje JNA, na Brčanskoj malti u Tuzli. Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, rekao je da 15. maj, “dan zločina bez kazne”.

-Ovo je dan i događaj koji svi zajedno treba da obilježimo, jer kulturu sjećanja moramo da razvijamo, da pamtimo žrtve, pokažemo koji je bio karakter rata, jer nedužno stradanje vojnika pokazuje da je Srbima rat bio nametnut i da sve što smo radili, je činjenica da smo branili svoja ognjišta”, rekao je Ostojić i pozvao građane da se pridruže obilježavanju mirnom šetnjom, paljenem svijeća i polaganjem cvijeća u Tuzli.

-Autobusi kreći u 8, 30 časova iz Bijeljine sa prostora ispred Saborne crkve, a po povratku iz Tuzle, ispred spomen kosturnice stradalim vojnicima u Pučilama, biće služen parastos, odata počast i položeni vijenci i cvijeće”, rekao je Ostojić. Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić je naglasio da je 15. maj jedan od značajnijih datuma koji se oobilježava u organizaciji Odbora za njegovanje tradicija Vlade RS.

-Obilježavamo stradanje vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni na Brčanskoj malti, kada je poginulo 54 vojnika, a 78 teško ranjenih. Tuzlanska kolona bila je uvod i u egzodus srpskog stanovništva sa tog područja, kada je više od 80. 000 Srba moralo da napusti svoja vjekovna ognjišta”, rekao je Ostojić.

-Sutra ćemo mirnom šetnjom i molitvom za duše nevino stradalih u Tuzli, odati počast žrtvama, ali ćemo i ponoviti pitanje, zašto su na mučki i zvjerski način ubijeni i zbog čega za taj zločin još uvijek niko nije odgovarao, ako se zna ko su neporedni izvršioci i nalagodavci. Ovo je apsurd pravosudnih insittucija u BiH, gdje se sudi samo Srbima i srpskom narodu”, rekao je Ostojić i naglasio da će se borba za pravdu nastaviti.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini Milenko Mićanović istakao je da je za ovo udruženje važno obilježavanje značajnih datuma.

-Tog 15. maja, stradali su nevini mladi vojnici, a taj datum je bio i uvod u egzodus preko 80. 000 Srba sa tuzlanske regije. Naše udruženje je,  izdalo knjigu o stradanjima i egzodusu, kao i film, a sve sa ciljem da se ne zaboravi, ali i da se odgovorni za zločine izvedu pred lice pravde”, rekao je Mićanović. Sa konferenciji za novinare upućen je zajednički poziv građanima da sutra odaju počast nevino stradalim u Tuzlanskoj koloni. Besplatan prevoz autobusima od Bijeljine do Tuzle kreće sa parking kod Saborne crkve u 8.30 časova, na mjestu stradanja pripadnika JNA u Tuzli na Brčanskoj malti od 10 do11 časova uslijediće  mirna šetnja sa cvijećem i vjerski pomen, a po povratku u Bijeljinu, na gradskom groblju Pučile, ispred Spomen-kosturnice ubijenim u tuzlanskoj koloni u 12, 30 časova, služiće se parastos ubijenim vojnicima i položiti vijenci i cvijeće.

(Semberija info)