Udruženje žena "Beli anđeo" iz Dvorova: Deveta tucijada na Mali vaskrs :: Semberija INFO ::

 

Udruženje žena "Beli anđeo" iz Dvorova: Deveta tucijada na Mali vaskrs



Tradicionalno, deveti put, Udruženje žena "Beli anđeo" iz Dvorova večeras je u restoranu "Globus" u Dvorovima organizovalo Devetu tucijadu povodom Vaskršnjih praznika, danas na Mali Vaskrs. Na ovoj manifestaciji takmičarskog karaktera, kako reče predsjednica "Belog anđela" Radinka Todić, bira se najjače jaje, najljepše našarano jaje u svim tehnikama i najuređeniji Vaskršnji sto.

"Večeras je u Dvorovima Evropa u malom. Tu imamo ukupno dvanaest udruženja, dva udruženja iz Hrvatske, Vukovara i Bršadina. Iz Srbije su nam došle žene iz više udruženja, iz Obrenovca, Nove Pazove, Golubinaca, Šašinaca i drugih gradova i opština. Tu su i udruženja iz Bijeljine i Ugljevika koja su svake godine sa nama, na ovoj zanimljivoj manifestaciji. Na štandovima, kao što i sami vidite, imamo izuzetno lijepo našarana jaja u raznim tehnikama, razne đakonije, ručne radove. Što se tiče šaranja jaja, koriste se najstarije tehnike sa voskom, ali i neke najmodernije tehnike koje može smisliti ljudska mašta, od pjeskarenja, dekupaža i drugih tehnika. Ovdje su sa nama večeras i dragi gosti iz cijele Evrope. Ima gostiju iz Mađarske, Austrije, Srbije. Naš "Beli anđeo" je postao najbolji ambasador Bijeljine, Republike Srpske i Srbije. To su rekle naše poznate diplomate koji rade u Beču i drugim evropskim gradovima" kaže Radinka Todić, ističući da ovo udruženje prezentuje etno kulturu, tradiciju, običaje, etno pjesmu, narodna kola uz tradicionalne muzičke instrumente.



Nataša Spasić iz Udruženje žena "Majka Angelina" kaže da ovo udruženje postoji dvanaest godina, sa prekidima u radu tokom korone.
"Bavimo se izradom narodnih nošnji, ručnih radova, kuvarica, peškira za krštenja i svadbe. Želimo da sačuvamo i spasimo od zaborava sve ono što je nekada njegovano u našem narodu, od farbanja jaja, pripreme kolača po starinskim receptima. Vaskršnja jaja smo oslikavali i u dekupaž tehnici. Duža je procedura oslikavanja jaja, ali se postiže pun efekat. Pripremamo i kolače medenjake za prodaju, ali i sve drugo što ljudi vole i traže", kaže Nataša Spasić.

Nada Bijelić iz Bršadina već dvije i po godine djeluje u društvu žena koje se bave izradom ručnih radova, pečenjem kolača.
 "Najvažnije je druženje i održavanje narodne tradicije. Imamo vezove, heklanja, izrađujemo svatovske peškire, pripremamo ukusan  ajvar, pekmez, izrađujemo ukrasne saksije", kaže Nada Bijelić.


(Semberija Info)