PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELjINA: NOVI SISTEM FISKALIZACIJE U REPUBLICI SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELjINA: NOVI SISTEM FISKALIZACIJE U REPUBLICI SRPSKOJ


Područna privredna komora Bijeljina, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom Republike Srpske, organizovala je edukaciju za privredna društva o novom Zakonu o fiskalizaciji.

-Zakon je donesen 2022. godine i njegova primjena, testna faza, krenula je početkom februara ove godine, a u tekućoj godini slijedi nastavak”, rekla je Slavica Marković iz Područne privredne komore Bijeljina i dodala da će ovaj Zakon pomoći u umanjenju sive zone u Republici Srpskoj, a takođe je riječ i o tehnološkom napretku privrednih društava. Slobodanka Popović, pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem podsjetila je da su doneseni i svi podzakonski akti, kako bi krenula primjena Zakona.



-Novi Zakon o fiskalizaciji donesen je sa ciljem suzbijanja sive zone i tehnološkog unapređenja poslovanja svih privrednih subjekata u Republici Srpskoj. Novom fiskalizacijom biće, ili jeste, proširen krug obveznika u odnosu na staru fiskalizaciju i samo tamo gdje je tehnološki otežano uspostavljanje fiskalizacije u novom sistemu. Pravilnikom o dinamici fiskalizacije propisani su rokovi u kojima će se obveznici fiskalizacije biti dužni fiskalizovati, podnošenjem zahtjeva isključivo u elektronskoj formi Poreskoj upravi Republike Srpske. U roku od 30 dana od stupanja na snagu Pravilnika o dinamici fiskalizacije, prva grupa poreskih obveznika biće dužni podnijeti zahtjev i u narednom roku od 60 dana. Druga grupa, oni obveznici koji po starom zakonu nisu bili obveznici, a sada to jesu, podnosiće zahtjev u roku od šest mjeseci od stupanja Pravilnika na snagu”, rekla je Popovićeva.
Semberija info