KARITAS BIH: PREDSTAVLjEN PROJEKAT PODRŠKE OSOBAMA SA INVALIDITETOM :: Semberija INFO ::

 

KARITAS BIH: PREDSTAVLjEN PROJEKAT PODRŠKE OSOBAMA SA INVALIDITETOM


U prisustvu predstavnika udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, predstavnika lokalne vlasti i javnih institucija danas je u Bijeljini predstavljen projekat koji ima za cilj uključivanje osoba sa invaliditetom i saradnju organizacija civilnog društva. Planirano je da projekat pod nazivom „Disk“ traje do 2027. godine a sprovodiće ga Karitas Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku Evropske unije i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

-Danas u Bijeljini imamo info sesiju na kojoj ćemo predstaviti planirane projektne aktivnosti. Kroz projekat „Disk“ mi ćemo raditi na tri ključne komponente. Prva se tiče jačanja organizacija koje okupljaju i brinu se za prava osoba sa invaliditetom, i to kroz obuke, nabavku informatičke opreme i standardizaciju njihovog djelovanja. Druga komponenta odnosi se na procese zagovaranja gdje ćemo podržati lokalne inicijative koje budu imale za cilj unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i treća komponenta će se ticati umrežavanja ovih organizacija u šire koalicije kako bi lakše, prema višim nivoima vlasti, artikulisali prijedloge za rješavanje problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom“, rekao je Zlatko Malić, voditelj projekata za osobe sa invaliditetom pri Karitasu BiH.



Osim u Bijeljini identična predstavljanja projekta „Disk“ biće održana u još devet bh. gradova: Brčko, Tuzla, Bihać, Banja Luka, Doboj, Zenica, Trebinje, Mostar i Sarajevo. Pored Karitasa Bosne i Hercegovine učešće u realizaciji ovog projekta uzele su i partnerske organizacije: Savez slijepih Republike Srpske, Unija organizacija osoba s invaliditetom u BiH, Udruga roditelja i djece sa posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ iz Mostara i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo.

-Na području Grada Bijeljina osobe sa invaliditetom imaju nekoliko gorućih problema. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat u narednom periodu riješiti položaj, posebno mladih osoba sa invaliditetom, pitanje inkluzivnog obrazovanja, da unaprijedimo pristupačnost – što nam je gorući problem - ali ne samo kada su u pitanju arhitektonske barijere nego i pristupačnost kada je u pitanju znakovni jezik, Brajevo pismo, itd. Želja nam je, takođe da radnici u javnom sektoru koji su u neposrednom kontaktu sa građanima, imaju veći nivo senzibilnosti prema osobama sa invalidititetom. Mnogo je problema ali se trudimo da ih, zajedničkim radom vladinog i nevladinog sektora, postepeno rješavamo“, izjavio je Milorad Jović, tehnički sekretar Koalicije „Kolosi“.

(Semberija info)