Promocija Srednje škole unutrašnjih poslova u Bijeljini: Mladi zainteresovani za posao policijskog službenika :: Semberija INFO ::

 

Promocija Srednje škole unutrašnjih poslova u Bijeljini: Mladi zainteresovani za posao policijskog službenika


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je danas u Gradskoj sportskoj dvorani u Bijeljini promociju Srednje škole unutrašnjih poslova za bijeljinske srednjoškolce.



Čedomir Raca, inspektor za bezbjednost saobraćaja i nastavnik u Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Banjaluci, podsjetio je da je ova škola osnovana odlukom Vlade Republike Srpske iz 2023. godine.



“Trenutno u Srednjoj školi unutrašnjih poslova imamo jednu klasu koju školujemo, a planiramo da u ovoj godini upišemo drugu klasu. Javni konkurs za upis u ovu školu trebalo bi da bude objavljen za dva dana, oko 20. marta, kojim je predviđen upis 150 učenika u Srednju školu unutrašnjih poslova. Od toga, biće upisano 120 učenika muškog pola i 30 djevojaka. Za upis u Srednju školu unutrašnjih poslova imamo opšte i posebne uslove. Opšti uslovi podrazumijevaju državljanstvo Republike Srpske i BiH, fizičku i psihičku sposobnost za obavljanje policijskih poslova, što se utvrđuje na ljekarskom pregledu koji mi organizujemo. Posebni uslovi su, da učenici imaju završena prva dva razreda neke druge srednje škole, da imaju uspjeh u školovanju najmanje dobar(3) i vrlodobro vladanje. Osim Srednje škole unutrašnjih poslova, trenutno školujemo i mlade ljude u Policijskoj akademiji, jer je veliki odliv policijskih službenika u našem ministarstvu. Svi policajci koji su u MUP došli tokom rata, ove i u narednih nekoliko godina ispunjavaju uslove za penzionisanje. Zbog toga smo ponovo pokrenuli srednju školu za školovanje kadra koji će biti dostojan da obavlja policijske poslove”, istakao je Čedomir Raca, naglasivši da učenici u ovoj školi imaju smještaj u internatu, gdje borave tokom školovanja.



“Učenici u internatu imaju obezbijeđenu ishranu, biće im obezbijeđeno polaganje vozačkog ispita, a nakon srednje škole imaju zagarantovan posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Najbolje kadete šaljemo na besplatno dalje školovanje u Srbiju, kao što su Vojna akademija, Kriminalističko - policijska akademija, Fakultet bezbjednosti u Banjaluci i Fakultet bezbjednosti u Beogradu.



Učenica drugog razreda Gimnazije “Filip Višnjić” Mišel Mišković kaže da je mladima izuzetno važno da dobiju što više informacija na ovakvim promocijama srednjih škola.

Predrag Spasojević, učenik drugog razreda Gimnazije “Filip Višnjić” kaže da je više opredijeljen za sport.
“Važno je da mladi ljudi znaju puno više o bezbjednosti građana i da poštuju pravila policijske profesije.



Većina srednjoškolaca može ispuniti uslove za upis u Srednju školu unutrašnjih poslova, ukoliko žele da se opredijele za ovu školu. Kad policija adekvatno obavlja svoj posao, svaki građanin se osjeća puno sigurnije”, kaže Predrag Spasojević. U okviru promocije ove škole predstavnici Uprave za policijsko obrazovanje i Policijske uprave Bijeljina izveli su i pokaznu vježbu kojom su mladima približili neke od segmenata iz djelokruga rada policije.



(Semberija Info)