BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: DRUGI DAN KONGRESA HISPA :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: DRUGI DAN KONGRESA HISPA


Danas je drugi dan međunarodnog Kongresa Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga - HISPA i Međunarodnog Udruženja za Vaskularno zdravlje - ISVH "Zaštita srca i krvnih sudova – svjetski rezultati u regionalnom okruženju – uspjeh HISPA programa" u organizaciji JZU Bolnice “Sveti Vračevi”, Udruženja HISPA i Udruženja ISVH. Kongres je okupio oko 1.000 učesnika ljekara i medicinskih sestara iz 15 zemalja regiona i svijeta, koji će razmjeniti ideje i iskustva. Ministar zdravlja i socijalne zaštite dr Alen Šeranić čestitao je Udruženju HISPA i bijeljinskoj bolnici na organizaciji Kongresa, čiji je cilj prevencija masovnih nezaraznih bolesti, prije svega koji se tiču kardiovaskularnih bolesti ali i uopšte promocije zdravlja

- Ovo je dobra prilika da istaknem da se u bijeljinskoj bolnici završava još jedna angio sala što je velika stvar za ovo područje i za niz usluga koje ova bolnica pruža iz oblasti elektrofiziologije srca”, rekao je ministar Šeranić. Predsjednik Naučnog odbora prof. dr Nebojša Tasić izrazio je zadovoljstvo što se po drugi put u Bijeljini, a treći put u Republici Srpskoj održava HISPA kongres.

- HISPA programi su neverovatno dinamični i stalno se razvijaju: pažljivo su osmišljeni, multidisciplinarni, kako i priliči 21. veku . Ovo je jedna od naših patriotskih misija - da Bijeljinu, zajedno sa gradovima u Srbiji, uvrstimo na akademsku mapu Evrope i sveta, kao referentne institucije za razvoj i unapređenje svega što HISPA predstavlja”, rekao je prof. dr Tasić. Predsjednik Organizacionog odbora, prof. dr Zlatko Maksimović istakao je zadovoljstvo što je Bijeljina domaćin međunarodnog skupa i naglasio da bijeljinska Bolnica nastavlja sa ubrzanim razvojem.

-Naša posvećenost razvoju nije samo obaveza prema našim pacijentima, već i prema društvu u cjelini. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, uspjeli smo ostvariti značajan napredak u ovoj oblasti, što je ključno za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života naših građana. Ovaj naučni skup je zajednički, rekao bih, veliki korak naprijed, a sa ovako velikim brojem učesnika iz različitih dijelova svijeta, očekujemo da ćemo po završetku kongresa iznijeti kvalitetne analize, zaključke i preporuke koje će doprinijeti unapređenju medicinske prakse”, rekao je prof. dr Maksimović. Prof . dr Aleksandar Režek, direktor IKV Vojvodina iz Sremske Kamenice izjavio je da “iz ličnog iskustva kroz sve ove godine i decenije zna koliko je bila važna integracija svih zdravstvenih ustanova iz regiona u cilju podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite svake bolnice ponaosob.

- Možemo da putujemo po svetu i svetskim kongresima u vodećim svetskim centrima ali koliko je to važno isto toliko je važno i naše regionalno povezivanje. Divno sarađujemo sa direktorom bijeljinske bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatkom Maksimovićem duže od deceniju i kroz našu saradnju imamo divne priče i rezultate a sve u cilju uspešnog lečenja naših pacijenata”, rekao je dr Režek. Da razvoj i napredak saradnje HISPA/ISVH-a ima svoj razlog, istakao je dr Jirar Topouchian, jedan od najvećih svjetskih istraživača u oblasti kardiovaskularnih oboljenja, generalni sekretar Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje i generalni sekretar Međunarodnog izvršnog odbora HISPA.

- Vaskularno zdravlje postalo je veoma važna tema koja je uključena u različita područja, poput prevencije kardiovaskularnih bolesti i starenja krvnih sudova. To važi za sve zemlje, bez obzira na socijalno-ekonomski nivo. HISPA , sa svojim multidisciplinarnim programom, može ponuditi riješenja za ove probleme. Stoga , jedan od naših ciljeva za naredne godine biće širenje HISPA programa i osnivanje centara u novim zemljama uz doprinos ISVH-a”, izjavio je dr Topouchian. Akademik Milan Nedeljković, predsjednik Srpskog lekarskog društva, interventni kardiolog izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine HISPA kongres organizuje u Bijeljini. Nakon ceremonije otvaranja Kongresa prof. dr Zlatko Maksimović i prof. dr Nebojša Tasić uručili su zahvalnice ministru Alenu Šeraniću, za Grad Doboj, Goranu Birčakoviću, Denisu Mršiću, glavnoj sestri Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina Milici Dikić i farmaceutskoj kući koja je generalni sponzor.