BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: MEĐUNARODNI KONGRES HISPA :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: MEĐUNARODNI KONGRES HISPA


Počeo je treći međunarodni kongres HISPA BH „Zaštita srca i krvnih sudova – svjetski rezultati u regionalnom okruženju - uspjeh HISPA programa“,  a trajaće  do 17. marta. Predsjednik HISPA-e prof. dr Nebojša Tasić je izjavio da je “srećan što se po drugi put u Bijeljini organizuje Međunarodni kongres HISPA zajedno sa Bolnicom “Sveti vračevi”.
 
-Ovdje je oko 1. 000 ljekara i sestara iz preko 15 zemalja, a u naredna tri dana imaćemo veliki broj profesora, akademika, međunarodnih stručnjaka, koji će dati odgovor na ona najvažnija pitanja, a to su pitanja o faktoru rizika i  kardiovaskularnoj prevenciji”, rekao je prof. dr Tasić. Ministar zdravlja RS dr Alen Šeranić čestitao je na organizovanju kongresa, koji, kako je rekao, “ima važnost, jer je cilj prevencija kardiovaskularnog zdravlja, ali promocije zdravlja”.
 
-Značajno je što okuplja i veliki broj doktora porodične medicine, ali i specijalista iz kardiologije i drugih internističkih grana.  Takođe, značajno je istaći da se u bijeljinskoj Bolnici završava i druga angio sala, što će značajno doprinjeti radu u bijeljinskoj Bolnici”, rekao je Šeranić. Direktor Bolnice “Sveti vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović, izrazio je zadovoljstvo što je bijeljinska Bolnica suorganizator međunarodnog skupa sa brojnim eminentnim stručnjacima.


 
-Zahvaljujem se resornom minitrastvu na čelu sa dr Alenom Šeranićem, prof. dr Nebojši Tasiću, predsjedniku HISPA-e, bez čije pomoći se sve ovo ne bi moglo ostvariti. Siguran sam da ćemo na kongresu donijeti dobre zaključke i preporuke”, rekao je prof. dr Maksimović. Organizatori su Udruženje HISPA BH (Udruženje Centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga), Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina i Svjetsko udruženja za vaskularno zdravlje – ISVH. Generalni pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a pokrovitelji su i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske. Naučni skup se održava uz blagoslov patrijarha Porfirija i u saradnji sa medicinskim fakultetima iz Banjaluke i Foče. Naučni program Kongresa je akreditovan od strane Zdravstvenog savjeta Republike Srpske kao Međunarodni kongres. U počasnom odboru Kongresa su srpski clan Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ministar zdravlja i socijalne zaštite dr Alen Šeranić. Partnerske organizacije iz Republike Srpske su: Društvo doktora medicine, Udruženje kardiologa, Udruženje endokrinologa i dijabetologa, Udruženje neurologa, Udruženje doktora porodične medicine i Udrženje pulmologa. Na naučnom skupu su eminentni predavači iz zemlje i svijeta (Francuske, Izraela, Grčke, Bugarske, Hrvatske, Amerike, Srbije, RS i FBiH).