Gradska uprava: Počele javne rasprave za korisnike budžeta :: Semberija INFO ::

 

Gradska uprava: Počele javne rasprave za korisnike budžeta


Prva javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta za 2018. godinu i Nacrtu budžeta za 2020. godinu, održana je 4. novembra, a učesnici su bili direktni korisnici budžeta. Načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić je podsjetio da Nacrt rebalansa budžeta za 2019. godinu iznosi 63 miliona KM, a Nacrt budžeta za iduću godinu iznosi 51 milion KM.

Nezadovoljstvo po obje tačke javne rasprave izrazila je direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Tatjana Blagojević.
-Agenciji za mala i srednja preduzeća su potrebna veća sredstva za podsticaje za privredu, jer predložena su nedovoljna. Očekujemo da nadležni nađu način i pokažu razumijevanje kako bi se obezbijedila nedostajuća sredstva koja su u cilju razvoja privrede grada”, rekla je Blagojevićeva. Ona je podsjetila da su sredstva za Agenciju ostala ista kao i u prethodnom periodu, odnosno 234. 000 KM na godišnjem nivou.

Primjedbe na oba nacrta, imao je i direktor Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić izražavajući nezadovoljstvo zbog tri značajne pozicije koje su u okviru nesmetanog funkcionisanja Centra. Riječ je o nedostajućim sredstvima za tuđu njegu i pomoć, poziciji ličnih invalidnina i zbog prolongiranja otvaranja dnevnog centra, za djecu s posebnim potrebama.



-Zakonom je jasno propisano ko ima pravo na tuđu njegu i pomoć i lične invalidnine, a jasno je rečeno da je to 10, odnosno 20 posto od prosječne plate. Kad se taj iznos pomnoži sa brojem korisnika, imamo 250. 000 KM manje planiranih sredstava, što je nedopustivo. Riječ je o zakonom propisanoj obavezi lokalne zajednice prema korisnicima koji su ostvarili svoja prava. On je naglasio da se broj korisnika za tuđu njegu i pomoć povećava, godišnje u prosjeku za 100 do 120 korisnika, a isplatu po zakonom stečenom pravu vrše Vlada RS i lokalna zajednica u iznosu pola-pola.

- Takođe smo nezadovoljni prolongiranjem otvaranja Dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama, bez obzira što ćemo se do Nove godine preseliti u novi objekat Centra. Sredstva koja su neophodna za prijem pet, šest stručnih radnika (vaspitači, logopedi, defektolozi) nisu planirana ni rebalansom ni budžetom za narednu godinu, a bez toga Dnevni centar ne može biti u funkciji”, rekao je Sofrenić.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za finansije Slavka Bašića, “sve primjedbe, sugestije i prijedlozi koji doprinose poboljšanju kvaliteta prijedloga rebalansa budžeta i prijedloga budžeta za narednu godinu biće usvojeni, jer je osnovni cilj da se dođe do najkvalitetnijih rješenja”.

Raspored javnih rasprava:

Danas započete javne rasprave o Nacrtu rebalansa budžeta Grada Bijeljina za 2019. Godinu i Nacrtu budžeta grada za 2020. godinu nastavljaju se narednih dana, po utvrđenom rasporedu.
 
4. novembar (danas) u 11 časova u Velikoj sali Skupštine Grada Bijeljina javna rasprava za korisnike koji su PJT
5. novembar, utorak, u 11 časova u Velikoj sali Skupštine Grada Bijeljina javna rasprava za korisnike granta udruženja
6. novembar, srijeda, u 10 časova i 30 minuta u Velikoj sali Skupštine Grada Bijeljina za korisnike granta fizičke kulture
7. novembar, četvrtak, u 11 časova – Predstavnici mjesnih zajednica i JP

Semberija info/O. Stjepanović