U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ održan javni čas povodom obilježavanja 15. Septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave :: Semberija INFO ::

 

U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ održan javni čas povodom obilježavanja 15. Septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave


Učenici naše škole su se potrudili da kulturno-umjetničkim programom uveličaju 15. septembar u znak sjećanja na 1918. godinu, kada je u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front. 
 
Ovaj veliki praznik se slavi od 28.avgusta 2020. godine, kada je rukovodstvo Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici u Beogradu donijelo odluku da Srbija i Republika Srpska slave zajednički praznik- Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 


 
Program, koji su pripremili učenici predmetne nastave zajedno sa nastavnicima nacionalnih predmeta  (Istorije i Srpskog jezika) i Muzičke kulture, je izveden u sklopu školskog časa koji je održan u holu škole. Čas su pratili svi nastavnici i učenici škole. Na samom početku u ime direktora škole, Zorana Jovanovića  prisutne je pozdravila Valentina Ivanić, pedagog škole. Zahvalila se učenicima i nastavnicima koji su učestvovali u pripremi programa i istakla da je 15. septembar dan sloge, jedinstva, slobode i časti i da djeca, a i mi odrasli trebamo biti svjesni naše nacionalne, kulturne i civilizacijske pripadnosti. 
 
Obilježavanje praznika ima za cilj da osnaži jedinstvo i duhovnost srpskog naroda bez obzira na geografske prostore na kojima Srbi žive. 
 
Prigodan program posvećen Danu srpskog jednistva, slobode i nacionalne zastave je vodila Katarina Gavrić, učenica VII-2 razreda. Himnu Republike Srpske „Moja Republika” i „Bože pravde” Republike Srbije, izveo je hor učenika u pratnji nastavnice Muzičke kulture, Svetlane Bogičević. 
 
Stihovi pjesme „Nasleđe” Milana Rakića na današnji dan imaju posebnu simboliku i značaj. Pjesnik se identifikuje sa stradalničkom istorijom svoga naroda. Igor Panić, učenik VII-2 razreda je recitacijom ove pjesme na poseban način dočarao djelić bogatstva naše domovine. 
 
Pored himni, članovi Školskog hora u pratnji Muzičkog orkestra izveli su stihove emotivne kompozicije „Vila sa Košara” koji nikoga od prisutnih nisu ostavili ravnodušnim. 
 
U programu su nastupile i učenice Aleksandra Klindo, sa recitacijom „Moja otadžbina” Alekse Šantića i Sara Blagojević „Domovina se brani ljepotom”  Ljubivoja Ršumovića, naših velikih pjesnika koji su pisali ispunjeni ljubavlju prema rodnoj grudi, uspomenama, tradiciji i običajima. 


 
O značaju Srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, govorio je Aleksandar Sekulić, učenik VIII-2 razreda, koji je poručio da nas današnji dan neprestano sjeća i opominje da je jedinstvo neophodno za opstanak i napredak i da je sloboda oličena u bojama naše zastave koja se viori danas širom Republike Srpske i Republike Srbije, neprocjenjiva i posebna.  Aleksandar je u sklopu sastava na temu „Proboj Solunskog fronta” istakao da danas slavimo dan kada veličamo srpsku trobojku. Ona je znak da jedinstvo, sloboda i čast nemaju cijenu. 
 
Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, publika je imala priliku da pogleda prigodne panoe posvećene današnjem datumu koje su pripremili učenici naše škole. 
 
Ovo je dan identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gdje idemo. Zbog svih onih koji su pod velikom trobojkom dali živote danas obilježavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.