Danas je 22. april - Dan planete Zemlje :: Semberija INFO ::

 

Danas je 22. april - Dan planete Zemlje


Obzirom da se danas, 22 aprila obilježava Međunaradni dan planete Zemlje učenici JU OŠ "Dvorovi" iz Dvorova obilježili su ovaj dan na način što su zasadili stabla topole  u  školskom dvorištu.

Primarni cilj obilježavanja ovog dana su podizanja ekološke svijesti i stvaranje održivog ekosistema na Zemlji za buduće generacije.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine, kada je tokom Konferencije UN o životnoj sredini i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promovisanje održivog razvoja.

Sve sadnice, škola je u vidu donacije dobila od omladinskog udrženja "Vizija mladih" u saradnji sa Gradom Bijeljina u sklipu akcije "April-mjesec čistoće".

"Danas je naša škola obogaćena novim sadnicima drveća . Naši učenici su stekli nova znanja o ekologiji i životnoj sredini. Drvo je možda najbolji poklon koji možemo dobiti, jer ono život znači. Na ovaj način svoju zemlju činimo još ljepšom" - poručuju iz ove ustanove.