IN MEMORIAM: ZBOGOM HEROINI IZ MEĐAŠA :: Semberija INFO ::

 

IN MEMORIAM: ZBOGOM HEROINI IZ MEĐAŠA


Na mjesnom groblju u Međašima, kod Bijeljine, danas će, u 14 časova, biti sahranjena Milka Tomić(68), koja je bila više od tri decenije neumorni aktivistkinja Dječije ambasade „Međaši“, koja se, od prvih do današnjih dana, bori za prava dece, ne samo u BiH, već i regionu, Evropi i svetu.
 
Manifestacije DA „Međaši“, u njenom predratnom i poratnom sjedištu, kraj Drine, godinama su bile nezamislice bez Milke, koja je ljubeći i voleći svoju decu, Dušicu i Tomu, a potom i unučad Teu Taru, snahu Smilju i uvijek, kao svoja čeda, Miku, Svemira i Saru, pokazivala ljubav i brigu prema svoj djeci sveti i dobrim ljudima.
 
-Iz Međaša, iz naše kuće, sa Dječije zemlje „M“ nikad niko nije otišao ni gladan, ni nezadovoljan, ni ljut i tako mora da bude -govorila bi često Milka saradnicima kada se organizuju, ovdje, veliki skupovi o zaštiti dece od onog da treba mališani da budu zaštićeni prilikom hapšenja roditelja do inicijative da se
u BiH i druge zemlje, gdje nema, uvede Alimentacioni fond.
 
Milka je bila sinonim žene i majke heroine u minulim teškim, često suludim i opakim godinama. Ostala je čvrsta, snažna i uspravna sve dok je teška bolest nije salomila.
 
-Kad je osjetila da su mali izgledi da preživi, zamolila me je da brinem o Tei i Tari, ali i o svim drugima i našoj i njenoj DA „Međaši“ -kaže Dušan Tomić , generalni sekretar DA „Međaši“. -Mada rođena u susjednim Dvorovima počivaće ovdje gde joj je život odredio mjesto, u Međašima, selu koju je, svim srcem, zavolila i voljela do zadnjeg daha, kao i sve nas koji smo, na bilo koji način, bili vezani za nju. Uspomene na Milku,
biće uspomene da ženu i ličnost koja je svojim životom baš obilježila vrijeme, godine i decenije iza nas.