GORAN JANjIĆ: JOŠ NISU OPERATIVNA SREDSTVA ZA SPORT :: Semberija INFO ::

 

GORAN JANjIĆ: JOŠ NISU OPERATIVNA SREDSTVA ZA SPORT


Goran Janjić, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Bijeljina i član skupštinkog Savjeta za sport, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je javnosti približio probleme koje u svom radu ima ovo skupštinsko tijelo.

-Kalendarski gledano, na pragu smo proljeća. Međutim, neizvjesno je kada će doći proljeće za sportske klubove koji djeluju  na području grada. Činjenica je da većina sportskih kolektiva u našem gradu značajno zavisi od finansijskih sredstava koje dobijaju iz budžeta Grada Bijeljina. Međutim, kada je u pitanju ova finansijska podrška na sceni postoji jedna kontradiktornost. Svjedoci smo da je u protekle dvije i po godine budžet za sport povećan za skoro pola miliona konvertibilnih maraka. U ovoj, 2023. godini ta stavka iznosi 1,4 miliona KM. Sa druge strane imamo izvršioca budžeta, gradonačelnika Ljubišu Petrovića koji je tokom prethodne dvije godine svojim ponašanjem maksimalno otežavao rješavanje ovog pitanja na jedan sistemski način. Danas je drugi mart, počeo je treći mjesec kalendarske godine a sportski kolektivi u našem gradu su još uvijek daleko od finansijske podrške iz budžeta Grada Bijeljina. Treba imati na umu da je ovo period kada je novac u sportu najpotrebniji jer su u većini sportova u toku pripreme dok su za neke počela i takmičenja.

Budžet Grada Bijeljina je usvojen sredinom januara 2023. godine. Kada je u pitanju raspodjela sredstava za sport, gradonačelnik ima samo jednu obavezu a to je da za Skupštinu Grada pripremi jedan dokument kojim se određuju procenti po sportovima. Tim dokumentom on utvrđuje koliki dio od 1,4 miliona KM pripada kojem sportu. Prema Poslovniku o radu Skupštine Grada Bijeljina i zakonu o lokalnoj samoupravi obaveza i pravo je skupštinskog Savjeta za sport da tako raspoređena sredstva podijeli sportskim klubovima. Mi smo nedavno, 40 dana nakon usvajanja budžeta iz Kabineta gradonačelnika dobili dokument o utvrđenim procentima i odmah potom održali sjednicu Savjeta za sport gdje smo, u skladu sa Pravilnikom o raspodjeli sredstava završili svoj dio posla. Da bi napokon podjeljena sredstva postala operativna neophodno je da se zakaže sjednica Skupštine Grada Bijeljina i da sa tamo usvoji prijedlog Savjeta za sport. Svjedoci smo svi da se zbog nedostavljanja materijala iz Gradske uprave, Skupština Grada Bijeljina nije održala, evo teče drugi mjesec. Zbog toga stoje mnoge stvari, između ostalih i ova odluka koja se najdirektnije tiče funkcionisanja sporta u našem gradu. Želim da obavijestim u prvom redu sportske radnike a potom i javnost Bijeljine, da smo razočarani stalnim opstrukcijama koju dolaze iz Kabineta gradonačelnika a koji imaju za cilj onemogućavanje uvođenja sistema i reda u proces finansijske podrške sportskim klubovima iz budžeta Grada Bijeljina. Međutim, uvjereni smo da bolji dani nakon 19. marta dolaze i za ovu oblast“, izjavio je Goran Janjić, član Savjeta za sport Skupštine Grada Bijeljina.