DODIK: NIKADA NEĆEMO NAPUSTITI NAŠEG SELjAKA :: Semberija INFO ::

 

DODIK: NIKADA NEĆEMO NAPUSTITI NAŠEG SELjAKA


Foto: Semberija info
Iznos cijene ovogodišnjeg roda pšenice bio je prethodnih dana najvažnija tema u Semberiji. Da bi riješili nedoumice, Agrarni fond Grada Bijeljina danas je organizovao sastanak na kojem je 120 semberskih poljoprivrednika imalo priliku direktno postavljati pitanja Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i Borisu Pašaliću, ministru poljoprivrede u Vladi Republike Srpske. Problem koji je okupio današnji skup, ispostavilo se na kraju da i nije tako veliki problem. Istaknuto je da se država ne može miješati u tržišne odnose i određivati otkupnu cijenu pšenice. Takođe, istaknuto je da je trenutna cijena pšenice u Semberiji (62-64 KM/100kg) najviša u cijeloj Republici i da kao takva, uz podsticaje sa republičkog i lokalnog nivoa obezbjeđuje poljoprivrednicima da ostvare određeni profit.



-Danas smo imali jako dobar sastanak. Čuli smo određeni broj kritika što ga čini posebno kvalitetnim. Činjenica je da ne možemo sve probleme riješiti jednim potezom. Ministarstvo poljoprivrede je u posljednjih pet godina povećalo izdvajanja za poljoprivredu u Semberiji sa 14 miliona, 2017. godine na 19.8 miliona u ovoj godini. Čuli smo da će se agrarni budžet za sljedeću godinu povećati tako da, sa konkretnim planovima stojimo iza poljoprivrednih proizvođača u cijeloj Republici Srpskoj“, izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede u Vladi RS. On je rekao da se pitanje cijene ovogodišnjeg roda pšenice nepotrebno problematizovalo u javnom prostoru. Prema mišljenju ministra, cijena proizvodnje pšenice u odnosu na prošlu godinu jeste porasla za oko 60% ali je i cijena same pšenice povećana za približno 70% tako da nije bilo mjesta za katastrofične izjave kakvih je bilo prethodnih dana.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo što je prisustvovao današnjem sastanku. Pohvalnim je ocijenio prisustvo većeg broja mlađih poljoprivrednika na sastanku.



-Mi nećemo napustiti poljoprivredne proizvođače. Ovakvi sastanci uvijek donesu mnogo emotivnih nastupa ali je dobro da smo čuli glas poljoprivrednika. Čuli smo sa njihove strane dobrih prijedloga. Zaključili smo da je sadašnja cijena pšenica takva da, uz sve poticaje obezbijedi da niko ne bude na gubitku. Koliko vidim, ovdje se ljudi brinu za budućnost poljoprivredne proizvodnje. Tako da smo se dogovorili da budžet za poljoprivredu u 2023. godini bude 150 miliona KM. Da povećamo podsticaje za pšenicu na 500 KM po hektaru zasijane pšenice. Da, za one koji žele sijati državnu zemlju, obezbijedimo pravičniju raspodjelu ovog resursa. I najzad da, po prvi put, izradimo pravilnik o subvencionisanju cijene zakupa privatnog poljoprivrednog zemljišta koje poljoprivrednici uzimaju u zakup od privatnih lica. Da to bude 30 ili 40% cijene arende, vidjećemo već“, rekao je Milorad Dodik.

Poljoprivredni proizvođači su iskoristili priliku i bez ustezanja ukazali na probleme koji ih tište. Svi su se pohvalno izrazili za politiku poticaja koju propisuje i realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.

-Sa pametnim ljudima se dogovor brzo napravi. Danas smo se dogovorili da se agrarni budžet za sljedeću godinu sa 75 podigne na 150 miliona maraka i da se podsticaji za pšenicu povećaju na 500 KM po hektaru pšenice“, rekao je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“.



Direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina, Zlatan Lazarević pozvao je poljoprivrednike da se u septembru, u istom sazivu odazovu na sljedeći sastanak. Razgovaraće se o jesenjoj sjetvi i načinima kako gradske i republičke vlasti mogu olakšati istu.

-Na današnji sastanak smo iz svih dijelova Semberije pozvali preko 120 poljoprivrednih proizvođača. Na sastanak smo zvali poljoprivrednike iz svih udruženja, nevezano za njihovo stranačko opredijeljenje.
 

Diskusija je bila jako otvorena. Drago mi je da su iznijeli probleme koji ih jako dugo muče i evo, čuli smo od uvaženih gosti neke od prijedloga kako će se predočeni problemi rješavati u narednom periodu“, rekao je Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina.

(Semberija info)