VELIKI USPJEH OFTOMOLOŠKOG ODJELjENjA BIJELjINSKE BOLNICE :: Semberija INFO ::

 

VELIKI USPJEH OFTOMOLOŠKOG ODJELjENjA BIJELjINSKE BOLNICE


U Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini je 2015. godine počeo da se primjenjuje najsavremeniji metod operacije katarakte - ultrazvučnom fako metodom .Od prošle godine, specijalistički kadar bijeljinske bolnice ovaj operativni zahvat izvodi samostalno i od tada ih je urađeno ukupno 500.

Prof. dr Zlatko Maksimović direktor bolnice "Sveti Vračevi", rekao je na konferenciji za novinare koja je danas organizovana tim povodom ,da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi oblast oftamologije u posljednu godinu dana mnogo napredovala.


- Samostaolno radimo najsavremenije operacije katarakte, najsavremenijom fako metodom, a dr Daliborka Jerušić je samostalno do sada uradila 500 ovakvih operacija. Pored toga mi imamo i našeg doktora Trifkovića koji završava specijalizaciju iz oftamologije,a već je edukovan da može da radi navedene operacije. Jako sam zadovoljan što naši pacijenti kojima je potrebna ova intervencija ne moraju ići u druge zdravstvene centre, nego sve što je vezano za operaciju katarakte mogu uraditi kod nas, a ono što sa ponosom ističem jeste to da ugrađujemo najmodernija i najskuplja sočiva. Pored dr Ješurić, ovom prilikom bi želio izraziti zahvalnost i našem učitelju, doktoru Draganu Martinoviću, a naravno da se ovo sve ne bi moglo bez porške Vlade RS i nadležnog ministarstva”, naglasio je ovom prilikom Maksimović. 

- Radimo po najsavremenijim svjetskim standardima, sa minimalnim promjerom glavnog reza, temporalnim pristupom i sa minimalnim postoperativnim astigmatizmom. Pacijenti su prezadovoljni, a direktor Bolnice je prepoznao potencijal ovog odjeljenja i uočio potrebe stanovništva ove regije. Omogućio nam je sve ono što je bilo potrebno da se pripremimo za ovakav rad, a na nama je bilo samo da ispoštujemo to povjerenje koje nam je ukazano”, rekla je načelnica Odjeljenja za oftamologiju dr Daliborka Jerušić.


Ultrazvučna operacija katarakte vrši se u kapljičnoj anesteziji, bez injekcije, operativni zahvat traje desetak minuta i pacijent se odmah nakon operacije može vratiti kući. Oporavak oka nakon operacije je vrlo brz i već za nekoliko dana većina pacijenata, pod uslovom da nema drugih oboljenja oka, ima punu vidnu oštrinu.


Semberija info - S. Nikolić