Nakon požara u Fabrici “Sava Semberija”: Izgorjele napuštene hale u vlasništvu Bobar banke u stečaju :: Semberija INFO ::

 

Nakon požara u Fabrici “Sava Semberija”: Izgorjele napuštene hale u vlasništvu Bobar banke u stečaju


Što je najvažnije, u požaru nije bilo povrijeđenih. Za požar sam obaviješten od radnika koji rade u našoj portirskoj službi, oko 18,25 minuta, u srijedu naveče, izjavio je za “Semberija info” direktor bijeljinske Prehrambene industrije  “Sava Semberija” Stevo Filipović, u čijem krugu je izbio veliki požar na objektima koji  su u vlasništvu Bobar banke u stečaju.



“U roku od desetak minuta na mjesto požara stigli su vatrogasci i počeli su gasiti požar. Uz nadljudske napore vatrogasnih jedinica iz Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Brčkog i Zvornika, kao i uz angažovanje pripadnika Policijske uprave Bijeljina, Republičke uprave Civilne zaštite i svih zaposlenih radnika u Prehrambenoj industriji “Sava Semberija”, na šta sam posebno ponosan, požar je lokalizovan. Svako je, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvovao u gašenju požara. Uz pomoć mojih prijatelja, vlasnika privatnih kompanija, stigla je i teška mehanizacija, bageri, gusjeničari, sa pratećom opremom. Čekalo se na procjenu nadležnih o neophodnosti rušenja dijela objekta u kojem je izbio požar kako bi se fizički razdvojio taj objekat od objekata koje koristi “Sava Semberija”. Bilo nam je važno da se požar ne proširi na magacin s robom, vrijednom oko šest miliona KM. Spriječeno je širenje požara na našu proizvodnu halu, jer bi šteta u tom slučaju bila nenadoknadiva, a u proizvodnom procesu nepopravljiva, jer bi to iziskivalo ogromnu investiciju i dodatno vrijeme za izgradnju novih objekata”, ističe Filipović.



Filipović kaže da je najvažnijeupravo to  da niko nije povrijeđen, zahvalivši se na solidarnosti i iskazanom požrtvovanju svih onih koji su učestvovali u lokalizovanju požara.
 “Požar je gasilo sedamnaest vatrogasnih vozila, a iskorištene su i cisterne s vodom PD “Semberija”, “Bijeljina puta”, “Vodovoda” i “Komunalca”. Organizovali smo cjelonoćno dežurstvo da se požar ne bi proširio ili da ne bi došlo do ponovnog aktiviranja požara usljed zbog vjetra. Javnost je opravdano uznemirena zbog požara, ali je važno da istaknemo i to da je kompletan proizvodni pogon “Save” bezbjedan, te da je požar ugašen. Na vrijeme smo aktivirali sve hidrante za gašenje požara. Što se tiče spekulacija o objektima koji su zahvaćeni požarom, moram istaći da su objekti zahvaćeni požarom bili u vlasništvu Bobar banke u stečaju, te da nije bilo štete na imovini koja je u posjedu Prehrambene industrije “Sava Semberija”. Objekti koji su zahvaćeni požarom nisu bili predmet bilo kakvog osiguranja, formalno - pravno su bili u vlasništvu Bobar banke u stečaju, dok je imovina “Save Semberija” sa proizvodnim halama, objektima, zaposlenim radnicima i voznim parkom  osigurana i na toj imovini nije pretrpljena bilo kakva šteta. Javnost to treba da zna, kao i to da nema mjesta bilo kakvim sumnjama u tom smislu2, napominje Filipović.



On  kaže da će nadležni policijski organi, u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom Bijeljina obaviti uviđaj i nakon toga će javnost biti obaviještena o uzrocima požara.
 “Bilo bi krajnje neozbiljno iznositi pretpostavke o uzrocima požara i prejudicirati neke radnje. Sačekaćemo da se završi uviđaj i nakon toga ćemo se oglasiti. Još jednom želim da se zahvalim svima onima koji su učestvovali u gašenju požara i zaštiti imovine Prehrambene industrije “Sava Semberija”, izjavio je Stevo Filipović. 

Na gašenju požara učestvovalo je 60 vatrogasaca iz Bijeljine, Janje, Zvornika, Lopara, Ugljevika, i Brčkog, a kako nam je potvrdio starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice, bijeljinski vatrogasci i dalje dežuraju, jer dolazi do urušavanja limova, a ima i, kako je rekao, izdimljavanja.

-Uspjeli smo lokalizovati požar, a što je najvažnije, niko nije povrijeđen“, rekao je Spasojević i izrazio zahvalnost svim vatrogascima koji su timski radili na gašenju požara koji je uznemirio, ne samo stanovnike Semberije, već i okolnih mjesta. 


Semberija info - Lj. Ljubojević, O. Stjepanović