ROMI OBILjEŽILI ĐURĐEVDAN :: Semberija INFO ::

 

ROMI OBILjEŽILI ĐURĐEVDAN


Bijeljinski Romi jutros su ispoštovali vjekovnu tradiciju koja se veže za Đurđevdan, najradosniji romski praznik. Nevladine organizacije, Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja „Otaharin“ i Udruženje žena „Romkinja“ organizovali su jutros okupljanje pripadnika romske zajednice. Sa vrbovim vjenčićima na glavama uz pjesmu su došli do kanala Dašnica, a zatim su u vodu bacili vrbove vjence i poželjeli svoje želje.



-Đurđevdan se obilježava u svim romskim zajednicama pa tako i u našoj, bijeljinskoj koja je najbrojnija romska zajednica u BiH. Svake godine se okupljamo ovdje, u Otaharinu gdje sa dječicom odlazimo do kanala i radimo sve ono što je specifično za Đurđevdan. Jako je bitno da čuvamo svoju tradiciju, svoju kulturu, svoj identitet kao sastavni dio svoje posebne etničke pripadnosti“, rekao je Dragan Joković, izvršni direktor UG „Otaharin“ iz Bijeljine.

Organizatori su najmlađe Rome darovali poklon paketima i neizostavnim šarenim jajima.

Đurđevdan je imao veliki značaj u životu Roma čergara koji su ga doživljavali kao znak nadolazećeg lijepog vremena. Nakon Đurđevdana kretali su na svoja putovanja, mogli spavati pod vedrim nebom...


Semberija info - I. Gutić