GRAD BIJELjINA: POTPISAN PROTOKOL O POSTUPANjU U SLUČAJEVIMA NASILjA U PORODICI :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELjINA: POTPISAN PROTOKOL O POSTUPANjU U SLUČAJEVIMA NASILjA U PORODICI


Gradonačelnik Ljubiša Petrović potpisao je u ime Gradske uprave, Protokol o postupanju u slučajevima nasilja u porodici, sa predstavnicima ustanova i organizacija koje se bave ovom problematikom, a to su Policijska uprava, Centar za socijalni rad, Osnovni sud,  Okružno javno tužilaštvo, Dom zdravlja, Aktivi direktora osnovnih i srednjih škola i Fondacija “Lara”.

- Nakon izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, dužnost jedinica lokalnih samouprava bila je da imenuje Radne grupe,  koje će utvriditi i potpisati Protokol usklađen sa izmjenama zakona.  Gradska uprava je to i ispoštovala, a danas smo potpisali usaglašen Protokol. Smatramo da zaštita porodice od nasilja, predstavlja izazov za sve institucije, a posebno što se o nasilju u porodici mnogo ćuti. U narednom periodu aktivno ćemo raditi i na prevenciji i na sprečavanju nasilja u porodici i upravo iz tih razloga, pored ustanova i organizacija koje se bave ovom problematikom, uključeni su i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola”, rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić, izrazio je zahvalnost Radnoj grupi na usaglašavanju Protokola kojim su definisane obaveze i dužnosti potpisnika.
- Policijska uprava će putem svojih organizacionih jedinica dati svoj doprinos u provođenju definisanih zadataka iz Protokola”, rekao je Terzić i dodao da je u porastu broj slučajeva nasilja u porodici. 
- S obzirom da nam je zajednički cilj zdrava porodica, rješavanju ovog problema, posvetićemo se još detaljnije”, naglasio je Terzić.

U ime Fondacije “Lara”, obratila se Mirzeta Tomljanović i izrazila očekivanje da će se primjenom zadataka iz Protokola znatno spriječiti porodično nasilje.
- Od početka godine na SOS telefon Fondacije “Lara”, zaprimljeno je 170 prijava porodičnog nasilja. Ovi brojevi su zabrinjavajući, a trenutno u “Sigurnoj kući” imamo 11 osoba, od kojih je osmoro djece, što je porazan podatak”, rekla je Tomljanovićeva i dodala da je dobro što su potpisnici Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici i predstavnici Aktiva osnovnih i srednjih škola.

​Semberija info - O. Stjepanović