SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA: KREDIT ZA VODOVOD NA ČEKANjU :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA: KREDIT ZA VODOVOD NA ČEKANjU


Foto
Odbornici Skupštine grada Bijeljina, danas su u prvom dijelu zasjedanja, na doradu vratili prijedlog odluke o garanciji za kreditno zaduženje A.D. “Vodovod i kanalizacija”. Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević je rekao da je prijedlog bio štur i da je neophodno da se pojasni za šta su tačno planirana tražena sredstva.

-Moram da podsjetim da gradonačelnik Ljubiša Petrović nije došao na pripremni sastanak za održavanje sjednice Skupštine grada, kao ni na međustranački sastanak, niti je jednom jedinom riječju obrazložio odluku o zaduženju preduzeća “Vodovod i kanalizacija”. Ako već stavljamo garanciju od 5,1 miliona KM na teret grada, onda mi odbornici, donosioci odluke, treba da znamo za šta ta sredstva treba da se upotrijebe i na koji način će to doprinijeti poboljšanju stanja u preduzeću”, rekao je Đurđević. 

Gradonačelnik Petrović je izrazio razočaranje što je odluka vraćena na doradu. On smatra da je u pitanju politički motiv, jer je on predlagač.

-Na ovaj način se dovodi u pitanje rad preduzeća, kao egzistencija porodica onih koji su zaposleni u Vodovodu i kanalizaciji. Kredit je neophodan za izmiravenje obaveza, prvenstveno za izmirivanje obaveza Poreskoj upravi, ali skupštinska većina je to zanemarila,jer sam ja predlagač”, rekao je Petrović.

Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević je naglasio da je svima u interesu da ljudi imaju redovno vodosnabdijevanje, da oni koji rade u “Vodovodu” imaju redovna primanja, ali i da smatra da je kredit nepovoljan jer za 3,8 miliona KM treba vratiti 5,1 miliona KM. Odbornici su takođe odbacili I prijedlog odluke o uključivanju u trezorski sistem poslovanja Agrarnog fonda, koji je, kako je predlagač rekao, planiran na osnovu preporuke Glavne službe za revizuju RS, a odbornici se nisu složili sa tim jer smatraju da je rad Agrarnog fonda na ovaj način rada bliži poljoprivrednim proizvođačima.

Sjednicu je obilježilo i usvajanje odluke o subvencionisanju troškova prevoza učenika osnovnih škola, s tim što je odbornik DEMOS-a Zoran Pribišić tražio da se subvencionisanje i za učenike srednjih škola. Odluka koja će svakako obradovati roditelje-staratelje je odluka za novorođeno dijete, a na dorado je vraćen prijedlog odluke o postupku za raspolaganje poslovnim prostorima u svojini grada.

Na doradu je vraćen i prijedlog odluke o izdvajanju 50. 000 KM, za sufinasiranje izgradnje pristupnog puta za turističko-rekreativni centar “Busija”. Amandman je uložio odbornik DEMOS-a Slaviša Vujanović i predložioda iznos bude 100.000 KM, jer je u interesu turističkog razvoja Semberije i Majevice.

Odbornici su usvojili i prijedlog odluke o visini naknade za rad članova GIK, prijedlog odluke o raspisivanju izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica, koji će se održati 10. aprila, prijedlog odluke o izradi regučlacionog plana Agrotržni centar i indistrijske zone četiri. Kupštinska većina nije podržala izvještaje o realizaciji programa održavanja javnih saobraćajnih površina u 2021. godini, kao ni održavanje komunalne infrastructure i rasvjete, ali su podržali prijedloge programa rada za tekuću godinu.

Na doradu je vraćen plan implementacije strategije lokalnog razvoja grada i trogodišnji indikativni finnsijski plan implementacije strategije lokalnog razvoja za period 2022-2024. godina.

(Semberija info)