DANAS PERFORMANS U CENTRU BIJELjINE :: Semberija INFO ::

 

DANAS PERFORMANS U CENTRU BIJELjINE


Protiv nasilja nad ženama i djevojčicama
 
 Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ danas organizuje ulični performans, povodom obilježavanja Međunarodne kampanje „One billion rising – jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića.
 
 Pored toga, napravili smo i raspored tokom dva sata aktivnosti u okviru kampanje:
 
- Od 12 do 12.15 časova je okupljanje žena učesnica ispred Dnevnog centra za djecu koja žive i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu - Otaharin
- Od 12.15 do 13 dolazak povorke žena od Dnevnog centra na Trg Kralja Petra I Karađorđevića, potom slijedi plesni performans i  slanje poruka o važnosti kampanja i slanje poruka podrške ženama i djevojčicama i podjela materijala za prevenciju nasilja nad ženama i djevojčicama
 
One Billion Rising je najveća masovna akcija za okončanje nasilja nad ženama (cisrodnim, transrodnim i onima koje imaju fluidne identitete koji su podložni rodno zasnovanom nasilju) u ljudskoj istoriji.
Kampanja, koja je pokrenuta na Dan zaljubljenih 2012. godine, započela je kao poziv na akciju zasnovanu na zapanjujućoj statistici da će jedna od tri žene na planeti biti pretučena ili silovana tokom svog života. Sa svjetskom populacijom od sedam milijardi, ovo je više od jedne milijarde žena i djevojčica'', navode iz ,,Otaharina''.