OBNAVLjAMO PROIZVODNE KAPACITETE I PRATIMO NOVE TEHNOLOGIJE :: Semberija INFO ::

 

OBNAVLjAMO PROIZVODNE KAPACITETE I PRATIMO NOVE TEHNOLOGIJE


Foto
Mesna industrija ,,ZP Komerc” iz Vršana, koja se godinama uspješno bavi proizvodnjom mesa i mesnih proizvoda, uprkos pandemiji virusa korona, rastu cijena žitarica i energenata uspješno je okončala još jednu poslovnu godinu.
 
Kapaciteti za tov junadi iznose oko 6.000 grla, iako se ta cifra mijenja tokom godine, zavisno od stepena popunjenosti farmi, kaže za ,,Semberija info’’ pomoćnik direktora za finansije Slavko Rosić.



-Trenutno je teško nabaviti telad za tov, jer ih moramo uvoziti iz zapadnih zemalja. Velika je potražnja na svjetskom tržištu za muškom teladi. Uglavnom se držimo toga da popunjenost naših farmi bude na zavidnom nivou. Naravno, nastojimo da te brojke ne padnu na nekakav minimum. Imamo perioda kada se tovni kapaciteti više pune, kao što je ovaj period na početku godine, kako bismo obezbijedili dovoljno grla za tov i prodaju. Što se tiče uzgoja svinja, raspolažemo vlastitim rasplodnim materijalom sa naših farmi, tako da održavamo proizvodni ciklus od 50.000 svinja na godišnjem nivou. To je sirovina koja puni naše mesnice”.

Rosić kaže da kontinuitet uzgoja junadi i svinja na vlastitim farmama utiče i na stabilnost poslovanja.

-Od pretprošle godine suočeni smo sa zastarijevanjem osnovnih sredstava i proizvodnih objekata. Zbog toga smo izgradili novu klaonicu sa panglerajem, ali smo istovremeno izvršili pripremu za izgradnju proizvodnog pogona u tom objektu. U prošloj godini smo završili izgradnju savremene velike industrijske hladnjače za zamrzavanje mesa u novom objektu. Još uvijek se izvode radovi na izgradnji proizvodnog pogona koji bi trebalo da bude završen tokom ove godine. Na taj način će stari proizvodni pogon biti u cjelini zamijenjen novim proizvodnim objektom. I ova firma osjetila je udar pandemije virusa korona. Veći broj radnika je zbog toga morao u određenim vremenskim periodima odsustvovati s posla. Sve se to odrazilo na organizaciju rada, ali smo se i s tim uspješno izborili. U četvrtom kvartalu prošle godine pojavila se velika oscilacija na tržištu žitarica i drugih komponenti. Osim skoka cijena, teško je taj repromaterijal i nabaviti. Snalazimo se kao i svi drugi proizvođači”.


 
 Rosić podsjeća da je u međuvremenu došlo i do skoka cijena energenata, električne energije, plina, goriva.

-To su tri najznačajnija udara na poslovanje u prošloj godini, pandemija, skok cijena žitarica i energenata, s kojim se suočila većina preduzeća iz ove branše. Zbog toga je i kod nas, kao i u drugim preduzećima, neminovno došlo do povećanja troškova proizvodnje. Mi nismo povećavali cijene naših proizvoda, ali je veliko pitanje šta će se dalje dešavati na tržištu. Ukoliko dođe do stabilizacije prilika, onda će korekcije biti minimalne. Trenutno zapošljavamo oko 200 radnika i ta brojka se godinama održava na tom nivou. Sa povezanim licima ta brojka ide i do 250 radnika. Izražena je i fluktuacija radne snage, jer mlađi ljudi, to je nekakav trend, odlaze u inostranstvo. Ipak, uspijevamo da na vrijeme popunimo sve radne pozicije, kako na farmama, tako i u maloprodajnim objektima. Sa kooperantima imamo korektan poslovni odnos. Značajni su nam i podsticaji resornog ministarstva i Vlade RS, kada je u pitanju  obnavljanje proizvodnih kapaciteta. U proteklih dvadesetak godina uredno smo izmirivali obaveze prema radnicima, u smislu redovne plate, toplog obroka, prevoza na posao, regresa, a redovno uplaćujemo i doprinose na plate”.

Rosić za ,,Semberija info'' kaže da je ,,ZP komerc” uglavnom orjentisan na domaće tržište, ali je svoje proizvode u proteklim godinama izvozio i na tržište Crne Gore, Makedonije i Turske. Što se tiče maloprodajne mreže, ,,ZP komerc” trenutno svoje proizvode kupcima nudi u pet maloprodajnih objekata na području Bijeljine, u tri objekta u Brčkom, dva u Zvorniku, Doboju, dok u Modriči, Derventi i Tesliću ima po jedan maloprodajni objekat.



(Semberija info)