Borci proslavili krsnu slavu – Sveta tri Jerarha :: Semberija INFO ::

 

Borci proslavili krsnu slavu – Sveta tri Jerarha


Lomljenjem slavskog kolača, uz prisutvo kuma slave, gradonačelnika Ljubiše Petrovića, predstavnika brojnih političkih stranaka i demobilisanih boraca, Gradska boračka organizacija Bijeljina obilježila je danas svoju krsnu slavu – Sveta tri jerarha.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije, podsjetivši da u prošloj godini nije bilo masovnijeg obilježavanja slave zbog pandemije virusa korona, istakao je da u Bijeljini i Semberiji trenutno živi dvadesetak hiljada demobilisanih boraca, te da borci na ovaj način nastavljaju tradiciju obilježavanja svoje krsne slave



“I na ovaj način njegujemo uspomene i čuvamo tradicionalne vrijednosti koje su proistekle iz posljednjeg Otadžbinsko – oslobodilačkog rata. Ovo je i godina u kojoj obilježavamo trideset godina od nastanka i formiranja Republike Srpske. Tih devedesetih godina prošlog vijeka u vazduhu  se osjećalo da neće biti dobro, te se naš narod morao organizovati, formiravši Vojsku Republike Srpske koja se izborila za našu i slobodu naših porodica, ali je zaštitila i komad svete srpske zemlje  na kojoj će naš narod moći slobodno da živi. Evo, nakon trideset godina imamo naš lijepi grad Bijeljinu, našu Republiku Srpsku za koju želimo da bude vječna tvorevina i koju ćemo čuvati i njegovati, a naše običaje ćemo prenositi i na buduće generacije”, izjavio je Miodrag Stevanović.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović, kum slave, izjavio je da kroz hrišćanske vrijednosti i vrline proizilazi i velika žrtva koja je podnesena za stvaranje Republike Srpske, uz vječnu zahvalnost poginulim borcima i ratnim vojnim invalidima koji su, braneći Republiku Srpsku, dali ono najvrednije, svoje živote.



“Ovo je prilika da ukažemo na statusni položaj naših demobilisanih boraca, uz insistiranje na sistemskim rješenjima, kao što je određivanje mjesečne plate prema broju mjeseci učešća u ratnim dešavanjima. Moramo uspostaviti jednakomjeran i pravičan odnos,  u skladu sa ostvarenjem njihovih osnovnih ljudskih prava. Treba insistirati na tome da borci jedinstveno nastupaju ka institucijama, bez prisustva političara, kako bi se popravio njihov socijalni i egzistencijalni status, jer je to najbolji put za rješavanje njihovih zahtjeva”, istakao je gradonačelnik Petrović.

Semberija info