PROLjEĆNA SJETVA SKUPA I NEIZVJESNA :: Semberija INFO ::

 

PROLjEĆNA SJETVA SKUPA I NEIZVJESNA


Zbog  drastičnog poskupljenja vještačkog đubriva,  goriva i drugih repromaterijala, ovogodišnja proljećna sjetva biće izuzetno skupa, možda i najskuplja do sada, upozoravaju poljoprivredni proizvođači u Semberiji. Veliki broj njih još uvijek pravi kalkulacije i izračunava troškove proljetne sjetve, uz izraženu opreznost i spremnost da od nekih poljoprovrednih kultura potpuno odstane ili da značajno smanji površine na kojima će ih zasijati.

Sreten Vučković, ispred Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina kaže da će uskoro biti organizovana javna rasprava na kojoj će predstavnici poljoprivrednih udruženja biti u prilici da  iznesu stavove i mišljenja o trenutnoj situaciji u poljoprivrednom sektoru.

“U skladu sa zaključcima i mišljenjima poljoprivrednih proizvođača biće raspoređena i sredstva Agrarnog fonda za ovu godinu. Nastojaćemo da utvrdimo najbolje kriterijume za raspodjelu 1,7 miliona KM, koliko će ove godine biti izdvojeno iz budžeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Istovremeno smo uputili inciijativu prema resornom ministarsvu i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da se i ova dva ministarstva aktivno uključe, po ugledu na Srbiju, u rješavanje problema u poljoprivredi. Da li će se rješenje tražiti u smanjenju carine za vještačka đubriva i druge repromaterijale ili na neki drugi način, na njima ostaje da o tome odluče. Mi smo u prošloj godini resornom ministarstvu uputili inicijativu za povećanje podsticaja za pšenicu po hektaru sa 300 na 400 KM, ali, na naš zahtjev nije pozitivno odgovoreno”, izjavio je Vučković, ističući da ovo odjeljenje budno prati situaciju na terenu i aktivno se odnosi prema rješavanju nagomilanih problema u poljoprivredi.

Semberija info