ODBORNICI USVOJILI NACRT BUDžETA GRADA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

ODBORNICI USVOJILI NACRT BUDžETA GRADA BIJELjINA


Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su Nacrt budžeta za 2022. godinu u iznosu od 56. 481.489 KM, a usvajanju je prothodila diskusija odbornika. Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević je istakao da postoje određene manjkavosti u Nacrtu na koje su odbornici skupštinske većine ukazali.

-Uprkos manjkavostima u Nacrtu budžeta za 2022. godinu, podržali smo ga kako bi ovaj dokument mogao ići u dalju proceduru, odnosno, javnu raspravu, a samim tim će se manjkavosti na koje smo ukazali, moći ispraviti“, rrekao je Đurđević. On je istakao da nisu zadovoljni što je Nacrtom povećan iznos za bruto plate u Gradskoj upravi za više od milion KM, da je iznos sresdstava za zdravstvo smanjen na 200. 000 KM, da je dio za komunalnu infrastrukturu sa 1,8 miliona KM smanjen na 1, 5miliona, a ni usvojeni rebalans budžeta nije uvršten u Nacrt, što je onemogućavalo praćenje tabela, odnosno, gdje je došlo do povećanja, a gdje umanjenja“, rekao je Đurđević. Govoreći o Izvještaju o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci, koji nije usvojen, Đurđević je rekao da  se iz izvještaja vidi da je 14 posto manje izvršenje u odnosu na isti period prošle godine, te da odjeljenja koja su trebala da prate razvoj grada, to nisu realizovala u očekivanim iznosima.


-Odjeljenje za prostorno uređenje ima oko 16 posto izvršenja, a  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove ima izvršenje oko 36 posto i td.“, rekao je Đurđević. Odbornik SNSD Zlatan  Lazarević istakao je da “izvještaj o izvršenju budžeta nije usvojen jer su, kako je rekao, sve stavke za promociju gradonačelnika uvećane, a da su one u interesu građana su umanjene“.

-Takođe, u Nacrtu budžeta vidimo da je budžet za podsticaj poljoprivredi umanjen za sedam posto, što je neprihvatljivo“, rekao je Lazarević. Odbornik PDP Slaviša Marković je izjavio da je afirmativno što je budžet u Nacrtu veći za pet miliona KM, ali da o tome skupštinska većina neće da govori. On je naglasio da je ova godina, godina finansijske stabilizacije i jedna od rijetkih godina kad nema kreditnih zaduživanja, što treba pozdraviti. Gradonačelnik Ljubiša Petrović, istakao je da su Nacrtom budžeta predviđena veća izdvajanja za pronatalitetnu politiku, boračku populaciju, poljoprivredu i druge stavke.

-Plan je da se povećaju izdaci za porodiljsko odsustvo koji se refundiraju od Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu od 50. 000 KM, za povećanje subvencija privrednicima za zapošljavanje i nabavku sredstava za proizvodnju u iznosu od 160. 000 KM, za povećanje podsticaja za poljoprivredne proizvođače u iznosu od  120. 000 KM, povećanje za urbanističku regulaciju plana i projektovanja u iznosu od 50. 000 KM. Planirali smo da započnemo i obnavljanja fasada, a tu je predviđeno 80. 000 KM, zatim su izdvajanje za zimsku službu planirano je povećanje za 100. 000 KM, za proširenje grobalja u iznosu od 50. 000 KM, posebno u ruralnim sredinama. Planiramo povećati sredstva za izgradnju parkova za 80. 000 KM, te povećanje za 100. 000 KM za socijalne kategorije boraca i nabavku objekata za stanovanje. Za pronatalitetnu politiku planiramo izdvajanje od 170. 000 KM, a za subvencije za novorođenu bebu takođe planiramo povećati za 100. 000 KM“, rekao je Petrović i istakao da je planirano povećanje stipendija, kao i broj stipendista, te da će se za potrebe kulturnih događaja kupiti i koncertni klavir.

-Nacrt budžeta je urađen detaljno i u interesu građana, što svi dobronamjerni mogu da vide“, rekao je Petrović.

Semberija info