Održana naučna konferencija „Selo i poljoprivreda“ :: Semberija INFO ::

 

Održana naučna konferencija „Selo i poljoprivreda“


Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta „Bijeljina“ održana je četvrta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem „Selo i poljoprivreda“, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.
 
- Bez sela nema razvoja, a bez proizvodnje hrane nema opstanka čovječanstva. Veoma je važno što smo na ovoj konferenciji imali priliku da čujemo rezultate istraživanja velikog broja naučnih radnika, iz Republike Srpske i regiona - istakla je rektor Univerziteta „Bijeljina“ Gorica Cvijanović.


 
Gradonačelnik Bijeljine je naglasio značaj udruživanja poljoprivrednika u zadruge koje će omogućiti djelotvoran zajednički nastup na tržištu, kao i važnost njihovog obrazovanja, upotrebe novih tehnologija i efikasnih podsticaja poljoprivredi.


 
- Grad Bijeljina se trudi da, na nivou lokalne zajednice, što više pomogne poljoprivrednicima da postanu ravnopravniji učesnik na tržištu bar sa kolegama u regionu.  Povećavamo podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, širimo kanalsku mrežu i gdje god možemo promovišemo domaću poljoprivrednu proizvodnju. Nedavno smo pokrenuli aktivnosti na zaštiti geografskog porijekla našeg kupusa i planiramo da podstaknemo udruživanje poljoprivrednika u zadruge, koje će omogućiti djelotvoran zajednički nastup na tržištu. Naravno, sve što radimo je ograničeno našim budžetskim okvirom, ali i iscjepkanim tržištima, političkom i ekonomskom nestabilnošću, manjkom savremenih tehnologija i neslogom samih poljoprivrednika - dodao je gradonačelnik Petrović.

​Grad Bijeljina