UDRUŽENjE PORODICA NESTALIH BORACA I CIVILA SEMBERIJE I MAJEVICE :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE PORODICA NESTALIH BORACA I CIVILA SEMBERIJE I MAJEVICE


Do sada je malo urađeno na pronalaženju nestalih
Povodom Međunarodnog dana nestalih lica, 30. avgusta, koji se obilježava u cijelom svijetu, u organizaciji Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice ispred Spomenika  majkama poginulih srpskih sinova svih ratova od Kosovskog boja do današnjeg dana, u krugu Sabornog hrama na Ledincima, organizovan je parastos za nestale vojnike i civile Semberije i Majevice.


Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije Majevice podsjetila je da ovo udruženje traga za još pedeset i sedam nestalih osoba.

“Od završetka rata do sada smo pronašli stotinu i pedeset nestalih osoba. I današnji dan ukazuje na to da se međunarodna zajednica mora uključiti u traganje nestalih na području Semberije i Majevice i Republike Srpske. Nismo zadovoljni radom institucija i načinom na koji nas prate. Nismo zadovoljni ni odnosom vlasti BiH prema nama, jer nas dijele. Nad nekima je izvršen genocid, neki su ubijeni, ali, za njih važi pravilo – nikom ništa. I nad mojom porodicom je izvršen genocid, jer porodicu više nemam i mogu staviti ključ u vrata. Ne možemo oprostiti ni međunarodnoj zajednici, a ni aktuelnim vlastima, jer bi se morale više uključiti u pronalaženju nestalih”, izjavila Je Smilja Mitrović, naglasivši da  ovo udruženje neće prestati sa svojom aktivnošću sve dok i jedna porodica bude tražila svoje najmilije.

Gospa Lukić, čiji je suprug nestao na Ozrenu, kaže da već 26 godina traga za posmrtnim ostacima muža, te da do danas ništa nije pronašla.

 “Voljela bih da se pronađe i da se sahrani na dostojanstven način. Do sada je malo urađeno na pronalaženju nestalih. Konkretnih rezultata za mene nema”, kaže Gospa Lukić.

Mira Bilić kaže da muža Momira, koji je nestao na području Sarajeva, traži već 29 godina.
“ Kucala sam na sva vrata i ništa konkretno nisam saznala. Sve je bilo po principu: rekla – kazala, viđen je ovdje, viđen ondje. Teško da ću bilo šta ikada saznati. Zamolila bih da se svi uključe, vlast, sudovi, međunarodne institucije. Treba samo malo dobre volje da bi se porodice konačno smirile, da bi imale gdje svijeću zapaliti”, kaže Mira Bilić.

Semberija info