Delegacija bratskog ruskog grada Azova u Bijeljini: U prvom planu je bratstvo slovenskih naroda :: Semberija INFO ::

 

Delegacija bratskog ruskog grada Azova u Bijeljini: U prvom planu je bratstvo slovenskih naroda


Delegacija ruskog grada Azova, koji je u 2018. godini potpisao sporazum o prijateljstvu sa Bijeljinom, razgovarala je danas sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem o dosadašnjoj saradnji i budućim oblicima saradnje na kulturnom i obrazovnom planu između dva grada.

Dmitrij Titov, koji se nalazi na čelu delegacije bratskog grada Azova, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da ova delegacija gostuje u Bijeljini.

“Prenosimo vam pozdrave našeg Azova i bez obzira na sva postojeća ograničenja, drago nam je što možemo nastaviti njegovanje naših bratskih odnosa. Grad Azov i Bijeljina imaju puno toga zajedničkog kroz istoriju, ali i savršene mogućnosti za saradnju u različitim pravcima. Naše pobratimske veze službeno su evidentirane 2018. godine. Vezuje nas zajednička istorija, religija i neophodnost zajedničkog rada u mnogim pravcima. U prvom planu ističemo bratstvo slovenskih naroda. Zbog toga se nadamo da ćemo nastaviti uzajamnu saradnju i da ćemo njegovati prijateljske odnose”, istakao je Dmitrij Titov.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina izjavio je da stanovnike dva bratska grada vezuju tradicionalne veze i međusobna saradnja.

 “Vrata grada za naše goste su širom otvorena. Srbi i Rusi su tradicionalno, istorijski, religijski i kulturno povezani i mi smo tu da međusobno sarađujemo i pomažemo jedni drugima. Ne možemo zaboraviti doprinos ruskih dobrovoljaca  koji su branili naše domove u odbrambeno – otadžbinskom ratu, nećemo zaboraviti veto u Savjetu bezbjednosti UN. Sarađivaćemo u oblasti kulture i obrazovanja i u narednom periodu i u tom smislu  nam neće prepreku predstavljati ni korona, ni bilo šta drugo”, izjavio je Đurđević.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović istakao je tom prilikom da je saradnja dva grada pobratima iskrena i do kraja otvorena.

“Usaglasili smo se da sarađujemo na polju kulture i obrazovanja. Dogovorili smo da grupa studenata iz Bijeljine u dogledno vrijeme otputuje u Azov, te da grupa studenata iz Azova posjeti Bijeljinu. Spremni smo da pružimo maksimalno gostoprimstvo i da podržimo svaki vid saradnje na kulturnom uzdizanju i prosvjećivanju. Među poklonima koje smo dobili iz Azova, posebno nas raduje ikona Bogorodice Azovske, koja će nam donijeti dobro zdravlje, slogu, mir i ljubav između srpskog i ruskog naroda”, izjavio je gradonačelnik Petrović.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević