BORCI NE ISKLjUČUJU NI IZLAZAK NA ULICE :: Semberija INFO ::

 

BORCI NE ISKLjUČUJU NI IZLAZAK NA ULICE


Nakon zajedničkog sastanka predstavnika boračkih organizacija Bijeljine i Doboja, Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Bijeljina izjavio je da je u Boračkoj organizaciji RS došlo do velikih podjela, što ugrožava i status boračke populacije u Republici Srpskoj.

“U proteklih šest mjeseci bavimo se sami sobom, što nikome ne ide u prilog. Boračka organizacija RS postoji 28 godina i mi smo nezadovoljni trenutnim stanjem koje vlada u Boračkoj organizaciji.  Stanje u Boračkoj organizaciji mora da se popravi. Trenutno ne funkcionišu organi Boračke organizacije, a među borcima vlada veliko nezadovoljstvo. Ovakvo stanje nikome neće donijeti dobra. Ćutali smo 25 godina nakon rata i čekali bolja vremena. Imali smo obećanje da će svi demobilisani borci dobiti borački dodatak, ali u proteklih šest mjeseci na tom planu nije ništa urađeno”, izjavio je Stevanović, naglasivši da borci prve kategorije moraju ostvariti pravo na minimalnu penziju od 207 KM.


Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare izjavio je da su na sastanku u Bijeljini doneseni  konkretni zaključci.

“Boračke kategorije se nalaze u nikad gorem položaju. Jadna je i država i vlast u kojoj su borci socijalni slučajevi. Memorandum koji su ponudile boračke organizacije okupljene oko Milomira Savčića predstavlja spisak lijepih želja i smišljen je da bi vlast dobila na vremenu. Kada bi takav memorandum bio potpisan, borci bi mogli očekivati popravljanje svog nezavidnog položaja za dvije do tri godine. Mi tražimo od resornog ministarstva i Vlade RS da odmah, umjesto najavljene socijalne pomoći borcima, sve nezaposlene borce uvede u sistem i omogući im mjesečni borački dodatak, bez obzira na godine starosti.

Tražimo da se osnovica za obračun boračkog dodatka i ličnih i porodičnih invalidnina uveća minimalno za deset odsto. Tražimo da se odmah sačini program zapošljavanja djece poginulih boraca, sa periodom realizacije ne dužim od šest mjeseci. Tražimo da se nezaposleni borci oslobode plaćanja participacije prilikom liječenja na svim nivoima pružanja zdravstvenih usluga”.

Raspravljajući o stanju u Boračkoj organizaciji RS, Radić je istakao da je konstatovano da je trenutno stanje najgore od njenog osnivanja iz 1993. godine.

“Nestatutarno i samovoljno ponašanje Milomira Savčića, uz obilatu pomoć resornog ministarstva, dovelo je do podjela u Boračkoj organizaciji. Zbog toga tražimo da Koorodinacioni odbor 33 boračke organizacije koje ne podržavaju Milomira Savčića donese zaključak o prikupljanju potpisa za održavanje vanredne skupštine Boračke organizacije Republike Srpske. Zbog katastrofalnog položaja boračkih kategorija tražimo smjenu resornog ministra”, izjavio je Radić, najavljujući  i mogući izlazak boraca na ulicu, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani.

 Lazar Blagojević iz Šamca izjavio je da su borci jedinstveni u stavovima i da ne žele dopustiti da boračka kategorija bude u rangu socijalnih kategorija.

“Neka država socijalne probleme  rješava preko centara za socijalni rad, a demobilisani borci treba da ostvaruju svoja prava u skladu sa zakonom”, istakao je Blagojević.

Jovan Erletić,  predsjednik Opštinske boračke organizacije Pelagićevo, komentarišući Savčićeve izjave da su neki borci iz interesa u boračkim organizacijama, rekao je da on lično volonterski radi u boračkoj organizaciji i da je svojim automobilom došao i na sastanak u Bijeljinu.

“ Moram javno postaviti pitanje o Savčićevoj plati. On je već sedam godina predsjednik  Boračke organizacije i na ime plate, koja iznosi 2.700 KM,  dobio 226.800 KM. Obaveze na platu su iznosile 126.000 KM. Gorivo za sedam godina koštalo je 386.000 KM. Dobio je stan od 83 metra kvadratna u Bijeljini, ne znamo od koga, i prodao ga je za 166.000 KM. Za sedam godina Savčić je uzeo 904.000 KM. Sad vas pitam, ko je ovdje iz interesa, da li on ili mi? Prvi mandat mu je trajao pet godina, ne znamo po kom pravilniku i statutu. Neka nam objasni kako je pao Sanski most. Neka objasni kako je i zašto dobio čin generala. Neka objasni kako je prodao Bors – invest fond, bez odluka Predsjedništva. On je privatizovao boračku organizaciju Republike Srpske”, izjavio je Jovan Erletić.

Semberija info