OSNOVANO UDRUŽENjE PORODICA SA PROBLEMOM STERILITETA - BEBAC BN: STERILITET BRAČNIH PAROVA SVE ČEŠĆA POJAVA I KOD NAS :: Semberija INFO ::

 

OSNOVANO UDRUŽENjE PORODICA SA PROBLEMOM STERILITETA - BEBAC BN: STERILITET BRAČNIH PAROVA SVE ČEŠĆA POJAVA I KOD NAS


Udruženje porodica sa problemom steriliteta ,,Bebac BN“, koje je osnovano 25. maja ove godine, pruža pomoć parovima koji žele prvo ili svako naredno dijete  po redu rođenja u slučaju dijagnostikovanog steriliteta“, kaže Rada Golub, viši asistent na Pedagoškom fakultetu.
 
Udruženje ,,Bebac BN“ Rada Golub osnovala je zajedno sa Nedom Jusić, Ivanom Jež, Mirjanom Jokić i Slobodankom Medić. Ovih pet Bijeljinki ima slična iskustva, neke su se ostvarile kao majke, neke još ne, a Rada čeka svoje dijete, iz trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje. Kaže, ideja da formira udruženje nastala je iz vlastitog iskustva. To kroz šta je sve prolazila, kakve je sve situacije doživjela, te koliko je samo bila neinformisana, prolazeći kroz sve to shvatila je da nije samo ona, već da su i druge žene potpuno neupućene kad idu na vantjelesnu oplodnju.
 
-Pomoć koju će udruženje ,,Bebac BN“ pružati odnosi se na davanje savjeta, finansijske, zdravstvene i psihološke, pa podrške preko saradnje  s jedinicama lokalne samouprave, domicilnih privatnih i javnih klinika, u državi i regionu, laboratorija koje će pružiti dodatne, gratis, usluge koje ne pokriva Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (preglede, biohemijske i mikrobiološke analize, inseminacije, prohodnost jajovoda vantjelesne oplodnje) kako bi se smanjili dodatni troškovi  neplodnih bračnih parova“, navodi Rada Golub.
 
Neplodnost postoji otkad je svijeta i vijeka, s tim da se odvajkada vezivala za ženu kao uzročnika problema. Danas ze zna da je sterilitet zastupljen i kod muškaraca, a devedesete godine prošlog vijeka donijele su veliki napredak u reproduktivnoj medicini, tako da postoje načini da se problemi steriliteta riješe. U Republici Srpskoj parovima sa problemom steriliteta obezbijeđena su tri pokušaja vantjelesne oplodnje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja. Međutim, kako ističe Rada Golub, nekim ženama to nije dovoljno, pa su se uključile i lokalne zajednice. 

-Žene sve kasnije stupaju u brak, a samim tim kasni i rađanje prvog djeteta, koje se u Republici Srpskoj u prosjeku rađa sa 29,1 godinom života žene. Žene sve manje imaju mogućnost da rode prirodnim putem, jer se smanjuje plodnost. U poslijeratnim godinama, od 1998. do 2002., stopa nataliteta se povećava, najviša je bila 1999. sa 12,4 promila. Poslije 2002. godine natalitet kontinuirano opada kao rezultat biovitalnih, biodinamičkih i migracionih procesa, da bi se zadržao na nivou od osam odsto poslednjih sedam godina“, ukazuje Rada Golub. 
Kako ističe, svjedoci smo da se današnje porodice suočavaju s nizom problema, od materijalne do fizičke prirode, čime je uskraćena mogućnost reprodukcije.

-Sterilitet bračnih parova je sve češća pojava u društvu koja se stimuliše preko potpomognute oplodnje i besplatna tri pokušaja na republičkom nivou. Grad Bijeljina od 2012. godine stimuliše i dodatno, itekako, skupe intervencije za četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje u iznosu od 1500 maraka, što je nedovoljno bračnim parovima za sufinansiranje daljeg liječenja, jer intervencija košta oko 4500 maraka“, precizira Rada Golub.
 
U želji da se pomogne i onim parovima koji nisu u mogućnosti da izdvoje potrebnu sumu novca za četvrti pokušaj, a žele potomstvo, kao i onim ženama koje su na kraju fertilnog perioda, koje su prešle 40-e i zbog toga im Fond zdravstvenog osiguranja ne obezbjeđuje vantjelesnu oplodnju, udruženje ,,Bebac BN“ računa na pomoć Gradske uprave Grada Bijeljina.

-Mislim da bi bilo lijepo da se ženama omogući taj četvrti pokušaj koji će biti gratis. To nećemo moći da im omogućimo bez pomoći Gradske uprave. Prijedlog je da se u tu svrhu izdvaja 0,1 odsto iz gradskog budžeta, to je oko 50000 maraka, čime bi se moglo finansirati 10 vantjelesnih oplodnji“, kaže Rada Golub, koja upućuje i poziv svim ljudima dobre volje da, ukoliko mogu, podrže rad udruženja ,,Bebac BN“.

Semberija info