Bijeljina: Prvi put laparoskopska operacija ingvinalne hernije TEP metodom :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina: Prvi put laparoskopska operacija ingvinalne hernije TEP metodom


Фото - Инфо Бијељина
U Bolnici “Sveti Vračevi”, u subotu 20. februara 2021. godine, prvi put su izvedene laparoskopske operacije ingvinalne hernije /preponske kile/ po TEP metodi /bez ulaska u trbušnu duplju/.

Operacije su izveli eminentni stručnjaci iz ove oblasti dr Bojan Radovanović iz Udruženja herniologa Srbije i prof. dr Samir Delibegović iz Udruženja endoskopskih hirurga BiH uz asistenciju  hirurga iz bijeljinske bolnice.
 
Prethodno je održano predavanje na temu Laparoskopske operacije ingvinalne hernije  TEP metodom koje je organizovalo Udruženje endoskopskih hirurga BiH u saradnji sa JZU Bolnicom “Sveti Vračevi” iz Bijeljine.
 
“Upućujem veliku zahvalnost edukatorima dr Radovanoviću i prof. dr Delibegoviću koji će u saradnji sa dr Milanom Todorovićem, vođom tima laparoskopske hirurgije bijeljinske bolnice i načelnikom hirurškog odjeljenja dr Zdravkom Matkovićem učiniti sve da, zajedno sa mladim hirurzima, ova zdravstvena ustanova u narednom periodu unaprijedi svoj hirurški rad”, rekao je direktor Bolnice “Sveti Vračevi prof. dr Zlatko Maksimović. Maksimović se zahvalio i dr Milanu Latinoviću iz Ministrastva zdravlja i socijne zaštite RS na podršci da se standardi u bijeljinskoj bolnici podignu na viši nivo.
 
Jedan od vrsnih stručnjaka iz oblasti laparoskopske hirurgije bruha,  dr Bojan Radovanović,  rekao je da je proteklih 20 godina, od kako postoji  Udruženje herniologa Srbije, uloženo mnogo u edukaciju hirurga ne samo Srbije, nego i Crne Gore, Hrvatske, BiH, te da je ovo samo viši stepen dobre saradnje koja će biti nastavljena.
 
Prof. dr sc Samir Delibegović je napomenuo da je Udruženje endoskopskih hiruga BiH osnovano 2019. godine, a pokretači su, osim njega, bili profesor Siniša Maksimović i kolega Branko Perić.
 
“Formiranje Udruženja je bilo odraz težnje pokretača da unaprijede endoskopsku hirugiju BiH, jer smo bili jedina zemlja u Evropi koja nije imala ovo udruženje. Imali smo uspješan kongres prije dvije godine u Sarajevu i počeli da radimo. Pandemija virusa korona nas je spriječila. Sada, nakon radionice u Travniku, imamo iste takve radionice i u Bijeljini, izjavio je novinarima Delibegović. On je naglasio da Udruženje endoskopskih hiruga u BiH nastoji da unaprijedi endoskopsku hirurgiju u BiH uz pomoć prijatelja u okruženju, te je danas sa njima i ljekar Bojan Radovanović iz Srbije.

“Želimo da podignemo na viši nivo endoskopsku hirurgiju u BiH, a došli smo u Bijeljinu da bi kolege u Bolnici “Sveti Vračevi” naučili TEP metodi laparoskopske operacije hernije”, dodao je profesor Delibegović.
 
Predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS dr Milan Latinović rekao je novinarima da danas ekipa stručnjaka prisustvuje kvalitetnoj radionici u Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini, gdje se usvajaju nove medicinske procedure i tehnike kada je riječ o laparaskopskoj hirurgiji kao jednoj modernoj grani u oblasti hirurgije. On je istakao značaj ovog događaja za zdravstveni sistem Republike Srpske koji se proteklih godinu dana suočava sa pandemijom virusa korona. Današnja edukacija je značajan doprinos u nastojanju da građanima pružimo i druge usluge koje su im potrebne, po najvišim standardima”, rekao je Latinović.

Info Bijeljina