PAŠALIĆ: U 2021. GODINI BIĆE KOMPLETNO URAĐEN HIDROMELIORACIONI SISTEM U SEMBERIJI :: Semberija INFO ::

 

PAŠALIĆ: U 2021. GODINI BIĆE KOMPLETNO URAĐEN HIDROMELIORACIONI SISTEM U SEMBERIJI


 Danas je Bijeljininu posjetio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i tom prilikom razgovarao sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, direktorom JU ,,Vode Srpske“ Miroslavom Milovanovićem i direktorom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Stefanom Mitrovićem.
 
Puno je različitih tema o kojima se razgovara kada u Bijeljinu dođe ministar  poljoprivrede sa saradnicima, a tako je, potvrdio je to gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, bilo i ovaj put.
 
-Danas smo potpisali aneks ugovora koji podrazumijeva nastavak navodnjavanja u dijelu  Dašnice između Batkovića i Donjeg Crnjelova, a ovaj aneks se odnosi na čišćenje kanala koji idu prema Brocu, Trnjacima i onim dijelovima mjesnih zajednica koje treba završiti, a ostali su još od vremena kad je rađena komasacija. Time će se, i to vrlo brzo,  dobiti jedna mreža navodnjavanja i odvodnjavanja, što i jeste potpuna funkcija kanala Dašnica, izjavio je Mićić.
 
Dodavši da to podrazumijeva i lijep izgled Dašnice u dijelu njenog toka kroz grad, Mićić je precizirao da će radovi u tom dijelu biti potpuno završenu za sedam dana, a danas će se uraditi javna rasveta.

 
-Kanal Dašnica ima višestruku ulogu, a u dijelu toka kroz grad biće lijepo uređen, sa šetalištem i biciklističkom stazom. Inače,  biće  ustavama regulisana količina vode, a ona će iznositi osam kubika, što je količina koja neće ugrožavati nivo podzemnih voda i podrume, a sav višak vode će ići majevičkim obodnim kanalom. Radovi na majevičkom obodnom kanalu su takođe pri kraju, kaže Mićo Mićić precizirajući da je vrijednost radova na majevičkom obodnom kanalu pet miliona maraka, a isto toliko i za uređenje dijela Dašnice kroz grad. Radovi će, kako najavljuje, biti završeni do kraja godine.   
 
Ministar Boris Pašalić je konstatovao da se puno toga uradilo na području grada Bijeljine kada su u pitanju vodoprivredni objekti.
 
-Projekat uređenja korita kanala Dašnice kroz grad, zajedno sa ustavom  u Janji, koštao je oko pet miliona maraka, a radovi će biti završeni do 15. decembra. Drugi važan projekat je uređenje majevičkog obodnog kanala, glavnog obodnog kanala i kanala Glogovac, a vrijednost tih radova je oko šest i po miliona maraka i ti radovi će biti okončani u julu sljedeće godine. Sa još nekim manjim intervencijama možemo reći da ćemo u 2021. godini kompletno urediti i povezati čitav taj hidromelioracioni sistem na području grada Bijeljine, čime se stiču uslovi ne samo za zaštitu od poplava, nego i za obezbjeđenje dovoljne količine vode za navodnjavanje, ističe ministar Pašalić.
 
On je podsjetio da su prije godinu dana on i gradonačelnik Mićićem najavili izgradnju 1000 hektara sistema za navodnjavanje- 500 u Batkoviću, 500 u Crnjelovu, a ovih dana završava se sistem u Batkoviću. Kako najavljuje, već naredne godine kreće se   sa Kojčinovcem, tako da će se, kako procjenjuje, u nekoliko narednih godina obezbijediti makar polovinu zacrtanog cilja.
 
Precizirajući da je projekat navodnjavanja u Bijeljini obuhvatio 1o.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, najavljuje da se do 2022. planira završetak 2.000 hektara, nakon tog 5.000 hektara, a taj krajnji cilj, kaže, ipak ne može da se uradi u kratkom periodu.
 
Nakon sastanka u Gradskoj upravi, učesnici sastanka posjetili su vodozahvat ,,Janja“ koji se rekonstruiše u cilju lakše kontrole ulaska vode iz Drine, a koja će proticati kanalom Dašnica do rijeke Save.  Zbog tih radova u kanalu Dašnica ovih dana nema vode, a neće je biti ni u narednjih pet-šest dana, kada će radovi biti okončani.
 
Vlada RS i grad Bijeljina su poplava 2014. godine uložili desetine miliona u zaštitu od poplava.
 
-Prvo je urađen savski nasip, regulacija rijeke Janje je pri samom kraju ( tu je uloženo oko 16 miliona maraka), obodni majevički kanal, kanal kroz grad i ostalo je još da se reguliše drinski nasip. Vlada RS je uložila značajna sredstva u obaloutvrde, što je bio jedan od preduslova da se napravi nasip, one se završavaju i na Orlovom polju i u drinskom dijelu kod Amajlija. Ostaje nam još jedan veliki projekat koji smo danas dogovorili, biće rađen u proljeće, a to je drinski nasip. Prva dionica će biti od ušća rijeke Janje do vodozahvata ,,Janja“, odakle kanal Dašnica vodi u grad, a nastavićemo dalje prema Amajlijama, Popovima, sve do Save. Kad završimo onda možemo reći da smo uradili  zaštitu od poplava barem u narednih 50 godina, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić.

Semberija info