Maturu proslavili učenici Srednje stručne škole Janja: Škola se pamti po znanju i drugarstvu :: Semberija INFO ::

 

Maturu proslavili učenici Srednje stručne škole Janja: Škola se pamti po znanju i drugarstvu



Maturanti Srednje stručne škole Janja večeras su svečanim defileom gradskim ulicama obilježili završetak srednjoškolskog školovanja. Direktor Srednje stručne škole Janja Aleksandar Matić kaže da je od sedamdeset šestoro učenika na maturu došlo njih šezdeset i dvoje.



“Još jedna generacija završava srednju školu i mi, nastavnici i profesori, želimo zdravlje, sreću i uspjeh u životu njima i njihovim porodicama. Nadam se da će im se ispuniti životni planovi i mladalački snovi. Ove godine školu su završili ugostiteljsko - kulinarski tehničari, građevinski i ekonomski tehničari, trgovinski tehničari i keramičari. Zadovoljni smo njihovim znanjem i u teoretskom i u praktičnom dijelu nastave. Nedavno smo opremili jedan kafemat za praktičnu nastavu za konobare i ugostitelje, opremili smo novu zbornicu i nove sanitarne čvorove. Uspjeli smo popraviti uslove za rad i učenje, a nadam se da će u budućnosti biti još bolje”, kaže direktor Aleksandar Matić.



Maja Nikolić, ugostiteljski tehničar, kaže da nakon srednje škole planira da se zaposli. Ona kaže da se posao u ovoj struci može relativno lako pronaći.
“Školu ću pamtiti po drugarstvu, po dobrim profesorima koji su bili spremni da nam prenesu neophodno znanje”.



Tamara Jovašević, kulinarski tehničar, kaže da planira upisati fakultet nakon srednje škole u Janji. 
“Drago mi je što sam završila srednju školu. Nastaviću da usavršavam kulinarstvo na nekom fakultetu. Ovo je struka koja nudi puno mogućnosti”, kaže Tamara Jovašević.



Neki od  da njih će već u julu otići na Hrvatsko primorje, gdje će, kako kažu, praktično pokazati šta su to naučili u ovoj školi. Školovanje će pamtiti po dobrim profesorima i po drugarstvu. Naučili su puno toga u praktičnom dijelu nastave i sada sve to treba primijeniti u praksi. 

Bato Benović, profesor građevinske grupe predmeta u Srednjoj stručnoj školi u Janji, kaže da trenutno predaje arhitektonskim tehničarima, a naizmjenično se upisuju i građevinski tehničari.

“Imamo i keramičare, carinske tehničare, konobare i kuvare. U posljednje vrijeme najviše je zainteresovanih za kulinarstvo. Ranije smo upisivali kombinovana odjeljenja kuvara i konobara. Sada imamo modernu kuhinju i djeca rade ketering. U prošloj godini, prilikom upisa, veći prosjek ocjena bio je za kuvare, nego što je bio za arhitektonske tehničare. Ova djeca imaju velike šanse za brzo zaposlenje. Učenici na trogodišnjim smjerovima imaju  i stipendije. Dobri đaci idu na fakultete, oni sa nešto slabijim prosjekom ocjena maštaju o odlasku u inostranstvo”, kaže profesor Benović.


Semberija Info: Lj. Ljubojević