Semberija: Prvi prinosi kukuruza bolji nego lani :: Semberija INFO ::

 

Semberija: Prvi prinosi kukuruza bolji nego lani


U Semberiji je počela berba kukuruza, a već sljedeće sedmice i u drugim dijelovima Srpske očekuje se berba hibrida ranijih grupa zrenja.

Kombajni su ove godine poranili, jer su visoke temperature izazvale ranije zrenje kukuruza. Prvi prinosi bolji su nego lani i kreću se od sedam do osam tona po hektaru.

Zbog kišnog i hladnog proljeća, a potom i višemesječne suše i vrlo visokih dnevnih temperatura, ova godina je bila nepovoljna za proizvodnju kukuruza. Ratari koji su primijenili sve potrebne agrotehničke mjere, ipak, su zadovoljni prinosom.

- Prinos je bolji nego prošle godine, mada sam očekivao više. Ipak, realno gledano, prinos će ove godine biti prosječan, dakle sedam do osam tona - kaže Božidar Vasić iz Batkovića.

Vršidba kukuruza u zrnu u većoj mjeri počeće iduće sedmice, a na pojedinim parcelama berba će pričekati kraj vegetacije.

- Neki poljoprivredni proizvođači su navodnjavali usjeve, tu je kukuruz još uvijek u fazi naljevanja zrna i tu će biti izuzetno veliki prinosi - kaže Stevan Perković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Bijeljina.

Pod kukuruzom je u Semberiji 26.000 hektara. U Lijevče polju proljetos je zasijano oko 30.000 hektara. Berba bi trebalo da počne u narednih deset dana, gdje ratari očekuju prosječan rod, dok je stanje usjeva veoma različito.

Ohrabruje i činjenica da kod ratara koji su primijenili kompletne zaštitne tretmane nisu zabilježene bolesti zrna koje uzrokuju pojavu mikotoksina.

- Može se očekivati d aćemo ove godine imati znatno manju zastupljenost mikotoksina, odnosno pljesnivih zrna, oboljelih zrna - navodi agronom Dragiša Lopandić.

Mlinari navode da će otkupna cijena kukuruza biti definisana u skladu s tržišnom. Očekuje se da bi cijena mogla iznositi 25 pfeniga po kilogramu kao što je u Srbiji. Većina proizvođača, zbog niske cijene, neće ni žuriti s prodajom kukuruza, već će ga koristiti za tov stoke ili će kukuruz uskladištiti čekajući poskupljenje.


RTRS