INFORMATIVNI CENTAR „LOTOS“- PANEL DISKUSIJA „ŽENE SA INVALIDITETOM-PREVENCIJA NASILjA“ :: Semberija INFO ::

 

INFORMATIVNI CENTAR „LOTOS“- PANEL DISKUSIJA „ŽENE SA INVALIDITETOM-PREVENCIJA NASILjA“


Panel diskusija “Žene sa invaliditetom – prevencija nasilja”, koja je organizovana u Bijeljini, posvećena je podizanju svijesti o nasilju nad ženama sa invaliditetom, uticaju na osiguravanje zaštite i reagovanje sveukupne zajednice na ovaj komplesan i ozbiljan problem. Suvat Zahirović direktor Informativnog centra za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla izjavio da je potrebna dodatna podrška ženama sa invaliditetom, jer su, kako je rekao, „višestruko diskriminsane“.

-Mi u fokusu imamo rad sa ženama sa invaliditetom, a naročito u odnosu na nasilje kojem su izložene“, rekao je Zahorivić i istakao da su „osobe sa invaliditetom najisključenija grupa stanovnika u BiH, zbog svog invaliditeta i prepreka koje društvo kreira za njihovo puno učešće u razčitim aktivnostima zajednice, počevši od obrazovanja, zapošljavanja, samostalnog života i sl.“ On je naglasio da je Informativni centar „Lotos“ tokom svog rada prepoznao potrebu za osnaživanje žena sa invaliditetom koje su izložene višestrukoj diskriminaciji u našem društvu.



-Žene sa invaliditetom su u nepovoljnom položaju u našoj zajednici i onemogućeno im je ostvarivanje osnovnih ljudskih prava koja su zagarantovana u brojnim zakonima, između ostalih, i u UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, a koja se ne provodi adekvatno. Ugrožen položaj, izazovi i problemi s kojima se suočavaju žene sa invaliditetom su rezultat niza faktora kao što su nedostatak podrške za pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i svim drugim segmentima života. Kao posljedica društvenih stigmi, nejednakih mogućnosti i uslova za život, žene sa invaliditetom su izložene većem stepenu nasilja, vrlo često od strane supružnika, skrbnika i članova porodica“, rekao je Zahirović. Predsjednica Upravnog odbora Informativnog centra „Lotos“ i aktivistkinja u pokretu osoba sa invaliditetom dr.sci. Zumreta Galijašević – Baluković, naglasila je da panel diskusija ima cilj promocije prava i poboljšanje uslova za ravnopravan život žena s invaliditetom u zajednici, kroz aktuelizovanje pitanja diskriminacije i nasilja, faktora rizika, posljedica, ali i načina zaštite i rješenja kada je riječ o nasilju nad ženama sa invaliditetom.

-Mi, žene sa invaliditetom smo progovorile o nasilju, jer činjenica je da se o nasilju nad ženama vrlo malo zna i da se vrlo malo govori. U okviru programskih aktivnosti pokušavamo govoriti i prikazati različite slučajeve nasilja nad ženama sa invaliditetom, a posebno što su malo vidljive u društvu“, rekla je Galijašević – Baluković. Koordinatorka Sigurne kuće „Lara“ Mirzeta Tomljanović istakla je da je društvo zakazalo kad je u pitanju nasilje nad ženama sa invaliditetom.

-Obeshrabrujuće je što žene sa invaliditetom u manjem broju prijavljuju nasilje, jer direktno zavise od, najčešće, osoba koje i vrše nasilje nad njima. Mi nažalost, još uvijek nismo osviješćeno društvo, a brutalnost u nasilju je evidentna. Ovakve panel diskusije svakako doprinose buđenju svijesti i  obezbjeđivanju neophodne podrške ženama sa invaliditetom“, rekla je Tomljanovićeva.
 
Semberija info