Ljubinković: Prioritet izmiještanje regionalne deponije, imamo prijedlog za prenamjenu trenutne lokacije :: Semberija INFO ::

 

Ljubinković: Prioritet izmiještanje regionalne deponije, imamo prijedlog za prenamjenu trenutne lokacije


- Regionalna deponija „Eko-dep“ treba da bude izmještena sa postojeće lokacije jer neprijatni mirisi realno onemogućavaju normalan život ljudima koji žive u njenoj blizini, ali i u drugim dijelovima grada Bijeljina, i zato odbornici RSS insistiraju da se izradom studije i projekta odredi nova lokacija za odlaganje otpada – izjavio je na današnjem druženju sa novinarima član Savjeta za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Republičke stranke Srpske Dragan Ljubinković.
 
Ljubinković je rekao da se na „Eko-dep“ dnevno dovozi oko 110 tona otpada, a da se Bijeljina iz dana u dan širi i da ne može da dozvoli da u neposrednoj blizini centra grada ima regionalnu sanitarnu deponiju.
 
- Struka mora da odredi adekvatnu lokaciju za novu regionalnu deponiju, a RSS je dala i konkretan prijedlog za promjenu namjene trenutne lokacije. Naime, po uzoru na evropske gradove, predlažemo da nakon zatvaranja svih kaseta za odlaganje otpada na „Eko-depu“, tu bude izgrađen sportsko-rekreativni centar na površini od 165.000 metara kvadratnih. On bi sadržao atletsku stazu, poligone za skok udalj i skok uvis, zatvoreni bazen sa tribinom, bazen za djecu, vanjske terene, igrališta i 270 parking mjesta – naglasio je Ljubinković.
 
On je dodao da je projektom koji je izradio stručni tim RSS, na lokaciji trenutne regionalne deponije predviđen još jedan zanimljiv sadržaj za najmlađe sugrađane, u vrijeme zimskih mjeseci.
 
- To bi bio poligon za školu skijanja i poligon sa sankanje, kako bi mališani mogli da nauče osnovne stvari i osnovne korake u vezi sa zimskim sportovima, prije nego što odu na neku od planina. Sve su ovo realno bolje ideje za Bijeljinu, u odnosu na postojeću situaciju, i nadam se da će biti razumijevanja za njihovu realizaciju – zaključio je Ljubinković.