Uređeno visoko obrazovanje donosi znanje studentima :: Semberija INFO ::

 

Uređeno visoko obrazovanje donosi znanje studentima


Neformalna grupa studenata "Akreditovane visokoškolske ustanove - priznate diplome" je danas u Bijeljini organizovala uličnu akciju kako bi studentima i ostalim sugrađanima predstavila koje su visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj akreditovane a koje ne i upoznala ih sa svojim dosadašnjim aktivnostima u borbi za uređeno visoko obrazovanje.
 
"Danas smo naše sugrađane upoznali sa činjenicom da je u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH (HEA BiH) iz RS upisano ukupno jedanaest visokoškolskih ustanova,  za koje je završen postupak akreditacije i još četiri za koje na vrijeme nije okončan postupak njihove reakreditacije, ali se i one posmatraju kao akreditovane. Bez akreditacije i u Državnom registru još nisu dvije visokoškolske ustanove, koje se sa određenim statusima vode u registru Agencije za visoko obrazovanje RS (AVORS)" -  istakli su studenti.


 
U Državni registar kod HEA BiH i registru AVORS upisani su Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Visoka medicinska škola Prijedor, Univerzitet “Bijeljina” Bijeljina, Univerzitet Sinergija Bijeljina, Nezavisni univerzitet Banja Luka, Visoka škola za uslužni biznis Istočno Sarajevo-Sokolac, Visoka medicinska škola zdravstva Doboj, Slobomir P Univerzitet, Panevropski univerzitet “Apeiron”, Banja Luka i Visoka škola Banja Luka College. U Državnom registru HEA BiH i registru AVORS su i smatraju se akreditovanim i Visoka škola za primjenjene i pravne nauke ''Prometej'' Banja Luka, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka i Visoka poslovno tehnička škola Doboj, koji su u postupku reakreditovanja.
 
Visoka škola "Koledž kozmetologije i estetike" Banja Luka i Visoka škola hotelijerstva i turizma Trebinje još uvijek nemaju akreditaciju HEA BIH iz RS i nisu upisane u Državni registar, dok su kod AVORS-a u postupku akreditacije. U registru AVORS još je i Visoka škola za ekonomiju i informatiku Prijedor, ali je ovoj ustanovi i prijavljenom studijskom programu odbijena akreditacija i prema stavu AVORS-a ona više ne može obavljati djelatnost visokog obrazovanja.


 
Studentski aktivisti podsjećaju i na činjenicu da još uvijek nisu ispunjena obećanja iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS o konačnom sređivanju stanja u visokom obrazovanju.
 
„Prošlo je više od tri godine, kada je iz Ministarstva najavljen početak kraja priče o lažnim diplomama. Ta priča je i dalje prisutna, ako ne i u većem obimu, posebno nakon otkrivanja afere "Klaster", u februaru ove godine. Pribojavamo se da se i ona pokušava zataškati. Očekujemo od Tužilaštva BiH da ubrza završetak istrage, jer je od otkrivanja afere kupoprodaje diploma prošlo više od godinu dana." - naglasili su studenti.
 
Posjetite Facebook stranicu i podržite kampanju
STOP neakreditovanim visokoškolskim ustanovama
​​