ODRŽANO STRUČNO PREDAVANjE ZA BIJELjINSKE DISTROFIČARE :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANO STRUČNO PREDAVANjE ZA BIJELjINSKE DISTROFIČARE


U okviru nedjelje borbe protiv distrofije Regionalno udruženje distrofičara Bijeljina danas je održalo stručno predavanje na kojem su svoje članove upoznali sa savremenim medicinskim dostignućima ostvarenim na polju distrofije i srodnih neuromišićnih bolesti. Predavanje je održano u sklopu projekta „Moj život sa distrofijom“ koji podržava Gradska uprava Grada Bijeljina.



-U okviru projekta „Moj život sa distrofijom“ nastojimo skrenuti pažnju javnosti na položaj i ulogu koju u našem društvu zauzimaju ili bi trebale zauzimati osobe oboljele od distrofije. Projekat se pored današnjeg predavanja sastoji od još nekoliko dijelova koje ćemo realizovati u narednom periodu. Jedan od njih, tiče se primjene instituta personalne asistencije. Naime, želimo da u saradnji sa Gradskom upravom Grada Bijeljina i Centrom za socijalni rad Bijeljina, za naše članove se težim stepenom invaliditeta obezbijedimo podršku personalnog, ličnog asistenta. To već imaju u Banja Luci i Prijedoru i ja ne vidim zašto i Grad Bijeljina ne bi podržao svoje građane koji su u potrebi za tim“, izjavio je Anđelko Bogdanović, predsjednik skupštine Regionalnog udruženja distrofičara Bijeljina, naglasivši da distrofičari ne traži milostinju. Oni žele sistemsko rješenje koje će im omogućiti da vode život dostojan čovjeka.



Na današnjem predavanju je istaknuta i potreba izmjene važećih zakonskih propisa iz ove oblasti koje invaliditet priznaju samo ako je nastao u periodu do navršenih 18 godina života oboljele osobe.



(Semberija info)