IZLOŽBA SLIKA SA LIKOVNOG SABORA, PREDSTAVLjANjE KNjIGE I PREDAVANjE MILANA MICIĆA IZ MATICE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽBA SLIKA SA LIKOVNOG SABORA, PREDSTAVLjANjE KNjIGE I PREDAVANjE MILANA MICIĆA IZ MATICE SRPSKE



U Centru za kulturu Lopare otvorena je izložba slika sa 17. likovnog sabora „Miladin Lukić“ Majevica 2024 koji je održan od 23. do 29. juna.
Prema riječima Mirka Stevića, direktora Centra za kulturu Lopare, na izložbi je izloženo 41 umjetničko djelo koja su naslikali učesnici sabora u navedenom periodu.
„Sam likovni sabor je okupio 15 slikara sa prostora Srpske i Srbije“, naveo je Stević.
Zdravko Mićanović, profesor Fakulteta primijenjenih umjetnosti iz Beograda je istakao perfektnu organizaciju sabora.
„Odnos domaćina i gostoprimstvo prema nama učesnicima je tako izgrađen da se mi osjećamo istinski domaćinski“, rekao je Mićanović.
Snežana Bekrić, akademski slikar i dugogodišnji učesnik sabora je kazala da je okupljanje slikara na Majevici iz godine u godinu na sve višem nivou.
Nakon otvaranja izložbe slika u Centru za kulturu je održano predstavljanje knjige Rakija i Rane, autora Milana Micića, generalnog sekretara Matice srpske, koji je potom održao i predavanje o srpskim seobama u prošlosti i sadašnjosti.
„Praktično sve ono što je pokretalo srpski narod kroz istoriju i kroz novije vrijeme. To su bili ratovi, to su bile bolesti, pomori, suše, glad i mislim da je prilika da se ova tema predstavi ovdje u Loparama na Danima dijaspore“, rekao je Micić.