Krsna slava hrama u Zagonima :: Semberija INFO ::

 

Krsna slava hrama u Zagonima


Srpska Pravoslavna Crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Prokopija.

Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. vijeka. Rođen je u Jerusalimu. Ime po rođenju bilo mu je Neanije, a bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana.

Ovom prilikom, održana je i svečana ceremonija u semberskom selu Zagoni, gde se slavi hramovna slava, a tradicionalno, vernici su se okupili da prisustvuju proslavi u čast Svetog Prokopija.

Nakon Svete Liturgije i litije oko hrama, obavljeno je rezanje slavskog kolača, a kuma za narednu godinu preuzeo je savjetnik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić.



Crkva Svetog mučenika Prokopija u Zagonima, ponosnom kraju Sembera, odakle je porodica Savić, danas slavi svoju slavu. I u miru i u teškim ratnim vremenima, sveštenstvo ovog hrama održavalo je sabornost i predstavljalo duhovni centar stanovnika ovog kraja. Utočište nisu našli samo Srbi, već i svi oni kojima je bila potrebna duhovna pomoć, topla riječ i životno osvježenje, rekao je Bojan Savić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Srce mi je puno, jer sam preuzela kuma za narednu godinu i nadam se da ću na ovaj način uzvratiti bar deo svoje zahvalnosti crkvi u kojoj sam krštena, rekla je Savić.

Osim u Zagonima, svoju krsnu slavu proslavili su hramovi posvećeni današnjem prazniku u Dvorovima i Obarskoj Bukovici.
 
(Dešavanja u Bijeljini)