Obilježen drevni srpski običaj u Donjoj Trnovi: Svaka lila, djeci mila! :: Semberija INFO ::

 

Obilježen drevni srpski običaj u Donjoj Trnovi: Svaka lila, djeci mila!


U Donjoj Trnovi večeras je održana tradicionalna manifestacija petrovdansko "lilanje" i izbor najljepše lile koja je okupila 188 mališana.
 
Crkveni odbor Donje Trnove i Savjet mjesne zajednice organizatori su ove manifestaciju a opština Ugljevik bila je generalni pokrovitelj.
 
Protojerej Vedran Bardak, sveštenik u Donjoj Trnovi, ukazao je na značaj obilježavanja Petrovdana.
 
-Proslavljamo naše velike zaštitnike koji su mučenički postradali za vrijeme rimskog Cara Nerona kada su na svaki mogući način hrišćani bili protjerivani i mučeni-rekao je Bardak.
 
Djeci sa najljepšim lilama dodijeljeno je 73 robnih i novčanih nagrada, a glavnu nagradu “Led” televizor dobio je Vuk Simikić kojem je nagradu uručio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji svake godine prisustvuje ovoj svetkovini u Donjoj Trnovi.
 
Perić je rekao da je "lilanje" jedan od najveselijih i vizuelno najljepših drevnih običaja kod Srba te izrazio zadovoljstvo jer u Donjoj Trnovi se okupi veliki broj mališana koji njeguju srpsku tradiciju i običaje.
 
-Srećan sam jer se u našem kraju njeguje tradicija, običaji i sve ono što je lijepo u našem rodu a to je, prije svega,  naša vjera pravoslavna-rekao je Perić.
 
"Lilanju" je prethodilo večernje bogosluženje u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla i pomen ispred spomenika za 24 žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata iz ovoga kraja kao i kulturno-umjetnički program.