Bolnica "Sveti Vračevi" danas u znaku trudnica - Organizovan "Dan otvorenih vrata" za buduće majke :: Semberija INFO ::

 

Bolnica "Sveti Vračevi" danas u znaku trudnica - Organizovan "Dan otvorenih vrata" za buduće majke


Bolnica "Sveti Vračevi" danas u znaku trudnica - Organizovan "Dan otvorenih vrata" za buduće majke JZU Bolnica „Sveti Vračevi" Bijeljina organizovala je danas „Dan otvorenih vrata za trudnice", tradicionalnu manifestaciju koja daje mogućnost trudnicama u zadnjem trimestru da se upoznaju sa osobljem – babicama, ali i prostorom u kojem će boraviti neposredno prije i nakon porođaja.



Na prijemu u velikoj sali koji je organizovan trudnicama u čast, u ime kolektiva bolnice dobrodošlicu im je uputio prim. dr Mikajlo Lazić, v.d. direktora Bolnice.
 
"Želja svih nas u bijeljinskoj bolnici je da trudnicama iskustvo rađanja novog života, koje je najljepši čin, prođe bez straha i što bezbolnije. Dosta je neizvjesnosti prije porođaja, naročito kod prvorotki, a naša želja je da im na ovaj način pomognemo da se oslobode straha i saznaju sve što ih zanima. Omogućili smo im i da biraju koga žele da prisustvuje porođaju. To najčešće bude suprug, ali može biti bilo koja osoba koju trudnica odabere. Potrebno je poslati zahtjev i u roku od 24 sata dobija se odobrenje. Ova procedura je potpuno besplatna" rekao je prim. dr Mikajlo Lazić.



Današnjoj manifestaciji je prisustvovalo oko 40 trudnica koje su imale priliku da se upoznaju sa svim fazama porođaja, ali i osobljem koje će im u tome pomoći. Trudnicama su u okviru posjete pružene osnovne informacije o karakteristikama porođajnog čina, a upoznate su i sa cjelokupnim procesom prijave đeteta u matičnu knjigu rođenih koji mogu da završe u porodilištu, zahvaljujući projektu E-bebe.

Novosađanka Milica Gotovac, koja je udajom došla da živi u Bijeljinu i sada je u sedmom mjesecu trudnoće, kaže da je puna pozitivnih utisaka iz bijeljinske bolnice.

„Oduševljena sam higijenom i srdačnošću osoblja. Ono što me najviše dojmilo jeste da se potencira na dojenju. To mi je predivno. Iznenađena sam da u Bolnici ima i nutricionista i da se toliko vodi računa o ishrani. Bilo mi je jako korisno i prepuna sam utisaka. Svim trudnicama preporučujem da se prijave i dođu na dan otvorenih vrata". rekla je ona.

Jelena Đokić čeka četvrtu bebu i kaže da su ovake manifestacije veoma korisne za buduće majke.

„Mnogo bi mi značilo da mi je ovo bilo pristupačno u prvoj trudnoći jer sve trudnice imaju neku dozu straha od nepoznatog i od porođaja. Kada se upoznamo sa osobljem i doktorima sve je drugačije, kada ugledamo poznato lice i u njih imamo poverenja", izjavila je Đokićeva.



Načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo prim. dr Milivoje Pelemiš istakao je da su trudnice često nedovoljno informisane.

„Cilj je da se trudnice upoznaju sa osobljem, i ambijentom u kojem će se porađati. Da ih provedemo kroz porodilište, pokažemo porođajne sale, ođeljenje gđe će biti nakon porođaja sa bebama. Cilj je i da odagnamo strah jer svi znamo da ne postoji trudnica koja se ne boji porođaja, i da odgovorimo na sva pitanja i nedoumice koje postoje kod njih. Za ovu manifestaciju je najodgovornija pomoćnik direktora prim. dr Nela Mitrović koja nam je pružila bezrezervnu podršku i da nije bilo nje danas ovo ne bi izgledalo ovako" rekao je dr Pelemiš.

Današnjem prijemu za trudnice prisustvovala je pomoćnik direktora za medicinske poslove prim. dr Nela Mitrović, načelnica pedijatrije dr Zora Vidović, glavna sestra Bolnice Rada Simić i glavne sestre Odjeljenja za ginekologiju u akušerstvo i pedijatriju Jasminka Jović i Ivana Jevtić.