BIJELjINA: POLjOPRIVREDNICI NEZADOVOLjNI OTKUPNOM CIJENOM PŠENICE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: POLjOPRIVREDNICI NEZADOVOLjNI OTKUPNOM CIJENOM PŠENICE


Poljoprivrednici Udruženja “Sela Semberije i Majevice” traže podršku lokalne zajednice i svih institucija, jer u nezadovoljni otkupnom cijenom pšenice od 0, 35 pfeninga, a to je istaknuto na sastanku sa rukovodstvom Skupštine grada i predstavnicima političkih partija. Sastanak je i održan na inicijativu Udruženja “SiM”, a predsjednik Udruženja Savo Bakajlić je naglasio da je cijena katastrofalna.

 -Drago mi je što inicijativa za održavanje sastanka prihvaćena, a predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević je imao dobar prijedlog, da se svim institucijama obratimo pismenim putem. Poljopribredni proizvođači su naglasili da se ovako više ne može, jer ne možemo opstati, ne samo zbog cijene pšenice, nego i ostalih poljorivrednih kultura. Svi moraju ovo ozbiljno shvatiti, a jedan od zaključaka je i da pozovemo Vladu RS, Skupštinu grada i gradonačelnika, resornog ministra i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kako bismo napokon, zaštitili domaću proizvodnju. Imali smo dobar pronos pšenice, ali sa cijenom smo ugroženi. Ukoliko ne dođe do sastanka i konkretnih rješenja, poljoprivrednici će izaći na ulicu, jer nemao drugog rješenja”, rekao je Bakajlić. On je podsjetio da podsticaj od 500 KM još nije isplaćen, a žetva je završena, te da je problem i oko limita podsticaja lokalne zajednice.



-M smo tražili da otkupna cijena pšenice iznosi 0, 43 pfeninga, jer sa iznosom ispod tog smo u gubitku. Imamo kvalitet i prinos, a otkupna cijena od 0, 35 pfeningra nije prihvatljiva. Što se tiče podsticaja, mi od resornog ministarstva imamo 500 KM po hektaru, a lokalna zajednica bi trebala, s obzirom na budžet od 74 miliona, da isplaćuje podsticaje od 10 pfeninga”, rekao je Bakajlić. U ime Komisije za poljoprivredu Skupštine grada, Drago Stajić je predložio da se rebalansom budžeta, Skupštini predloži dodatnih pet pfenginga i da se promijeni  limit sa 3. 000  na 6. 000 KM. Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević naglasio je da je ovo veoma važna tema, te da su odmah po dostavljenoj inicijativi, sazvali sastanku kom se jedino nisu odazvali odbornici SDS i PDP.

-Poljoprivrednike sam informisao o nadležnostima Skupštine i šta smo radili po pitanju poljoprivredne proizvodnje, o čemu je javnost upoznata. Mi ćemo što hitnije sazvati sjednicu Komisije za poljoprivredu, kako bismo usvojili konkretne zaključke i tražili dodatna sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje”, rekao je Đurđević.

(Semberija info)