Velika Crkveno-narodna svetkovina u Ugljevičkoj Obriježi: Slava Bogu - počast junacima :: Semberija INFO ::

 

Velika Crkveno-narodna svetkovina u Ugljevičkoj Obriježi: Slava Bogu - počast junacima




Hram rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Ugljevičkoj Obriježi proslavio je danas istoimenu krsnu slavu.

Služena je liturgija nakon toga ophod oko hrama i parastos ispred Spomen-obilježja poginulih mještana koji su bili borci Vojske Republike Srpske i žrtava minulog rata iz ove ugljevičke mjesne zajednice.



Svetu liturgiju služio je penzionisani sveštenik Dragan Dragić koji je u propovjedi  rekao da je Sveti Jovan bio divan ugodnik Božiji, prorok, preteča i krstitelj.

-Gospodu Bogu trebamo se vazda moliti, od njega pomoć i zaštitu tražiti-naglasio je Dragić.



Među brojnim vjernicima, koji su došli na harmovnu slavu, ali i da odaju počast div junacima koji su pali za slobodu zavičaja i Republike Srpske bio je i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je podsjetio na davno izrečenu rečenicu, koja glasi: “Vjera nas je održala, njojzi hvala!”

-Vijekovima unazad, naš pravoslavni narod je sa vjerom i sa našom Crkvom, pregurao goleme muke i nevolje a danas, Bogu hvala, imamo čemu i da se radujemo, ali i gdje da svetkujemo-rekao je Perić.

Crkva je svom narodu davala i daje, naglašava Perić, i podstrekt i podršku i, kad zatreba, utjehu.

-I to, kao i naši preci, cijenimo i poštujemo, ali i gradimo bolji život za naše ljude-poručio je Perić.



U proteklom periodu u mjesnu zajednicu Ugljevička Obrijež lokalna vlast je ulagala kako se, umjesto dječije graje po sokacima, ne bi zapatila „bijela kuga“.

-Unaprijedili smo sve uslove života od infrastrukture do kulturnog i duhovnog. U narednom periodu očekuje nas još dosta posla u Ugljevičkoj Obriježi, a pri samom kraju je da se završi projekat izgradnje novog mosta, potrebno je i uređenje škole u kojoj se mora urediti grijanje kao i drugi projekti koji su važni za stanovnike ove mjesne zajednice-najavio je Perić.


Za Semberija info - Mladen Vasilić