Prinos pšenice dobar, otkupna cijena nepoznata :: Semberija INFO ::

 

Prinos pšenice dobar, otkupna cijena nepoznata


Ovogodišnja žetva pšenice u Semberiji počela je neuobičajeno rano, već sredinom juna, tako da je u ovom trenutku, 25. juna, požnjeveno, prema slobodnim procjenama, oko šezdeset do sedamdeset odsto jesenas zasijanih površina. Rod pšenice je izuzetno dobar, a dobar je i kvalitet zrna. Ispred Mlina “Pavlović” u Gornjem Crnjelovu uobičajena gužva. Proizvođači su dovezli pšenicu u mlin, s namjerom da je prodaju ili da zamijene za brašno.


 
Đuro Kutlačić iz Crnjelova sijao je sortu “aveni” na nešto manjoj površini, a imao je odličan prinos od 750 kilograma po dunumu.


 
“Sijam sam pšenicu za svoje potrebe. Prezadovoljan sam rodom, jer sam sa dva dunuma dobio oko 1.500 kilograma”, kaže Kutlačić.


 
 Mirko Kojić je dovezao pšenicu sa imanja svoga zeta. Pšenica je odličnog kvaliteta, izuzetno čista, bez bilo kakvih primjesa.


 
“Prezadovoljni smo prinosom i kvalitetom. Očekivani rod je oko sedam tona po hektaru. Zet je jesenas posijao oko dvadesetak dunuma. Još uvijek ne znamo kakva će biti otkupna cijena pšenice, ali, možemo biti zadovoljni prinosom i kvalitetom zrna”, kaže Mirko Kojić.


 
Ljubomir Radovanović iz Ljeljenče pšenicu je dovezao u bijeljinski “Žitopromet”. On kaže da je prinos na njegovom imanju, a zasijao je jesenas oko osam hektara, iznosio oko pet do 5,5 tona po hektaru, što je za to područje Semberije izvanredan prinos.


 
“ Mi, proizvođači žitarica, bili bi zadovoljni sa otkupnom cijenom od 43 do 45 feninga po kilogramu. Plašimo se da ta otkupna cijena ne bude znatno niža.
 
Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina kaže da je u Semberiji pšenica jesenas zasijana na oko 15.000 hektara.


 
“Poljoprivrednike u ovom trenutku najviše zanima otkupna cijena pšenice. Oni traže, u skladu sa troškovima proizvodnje, najmanje 50 pfeniga po kilogramu novog roda. Mi smo, ispred Gradske uprave, poslali dopise na više adresa, počevši od resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose  u Savjetu ministara BiH, sa zahtjevom da nadležni funkcioneri dođu na zajednički sastanak koji bi se organizovao sa poljoprivrednim proizvođačima, organizatorima otkupa pšenice i mlinarima u Semberiji. Tražili smo da s eotvoreno razgovara o otkupnoj cijeni pšenice. Do sada nismo dobili pozitivan odgovor na naše dopise”, izjavio je Vučković.

(Semberija Info)