BIJELjINA: ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BORAVIŠNOJ TAKSI :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BORAVIŠNOJ TAKSI


U Područnoj privrednoj  komori  Bijeljina, danas je održana javna rasprava Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, kojim se uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je nephodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.

Predrag Tošić, pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo u Vladi Republike Srpske, rekao je da je ovim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi predviđeno  ukidanje paušala, te plaćanje boravišne takse po osnovu broja noćenja.On je naveo da se izmjenama Zakona u sistem prijave gostiju po ostvarenom noćenju uvode i pružaoci usluga u “stanovima na dan” i objektima seoskog turizma, što ima višestruki značaj.


 
-Ukida se plaćanje paušala, a kroz Zakon o ugostiteljstvu koji je stupio na snagu početkom ove godine, mi smo predvidjeli uvođenje centralnog informacionog sistema.Svi koji pružaju usluge smještaja biće u obavezi da koriste ovaj sistem, kog će dobiti besplatno i u njega će unosti svakog gosta, od koga će se I naplaćivati boravišna taksa”,rekao je Tošić.
 
Narodna skupština Republika Srpske usvojila je 23. maja Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi kojim se povećava zakonski raspon visine boravišne takse, a odluku o visini boravišne takse i dalje donosi jedinica lokalne samouprave, uz prethodno pribavljeno mišljenje Privredne komore Republike Srpske.
 
Nakon danas održane ,pete po redu javne rasprave u Bijeljini, Ministrastvo trgovine i turizma RS će razmotriti sve primjedbe i uputiti u skupštinsku proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi RS.

(Semberija info)