MITROVIĆ: NEMAMO PRAVO DA PRESTANEMO TRAŽITI :: Semberija INFO ::

 

MITROVIĆ: NEMAMO PRAVO DA PRESTANEMO TRAŽITI


Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice organizovalo je danas u Bijeljini okrugli sto pod nazivom „Gradovi nestalih“. Podršku održavanju ovog skupa pružila je Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP). Prema riječima Smilje Mitrović predsjednice Udruženja, projekat „Gradovi nestalih“ ima za cilj da se u problematiku nestalih lica aktivnije uključe vlasti lokalnih zajednica širom BiH.

-Nažalost , nakon tri decenije mi i dalje tražimo svoje najmilije. Do sada je naše udruženje učestvovalo u pronalasku i identifikaciji 270 osoba a tražimo još 52 nestale osobe sa područja Semberije i Majevice. Do sada smo nebrojeno puta upućivali apele višim nivoima vlasti da se uključe i pomognu nam da nađemo ljude za kojima njihove porodice još uvijek tragaju. Kako je izostala podrška sa te strane mi smo odlučili da se okrenemo gradonačelnicima i načelnicima opština ne bismo li sa te strane dobili pomoć u procesu pronalaska naših nestalih. Mi smo prošle godine, na sličnom okruglom stolu, usvojili zaključak kojim smo predložili svim lokalnim zajednicama u BiH da barem jednom godišnje njihove skupštine na dnevnom redu imaju pitanje pronalaska nestalih lica. Nažalost , bez ikakve pozitivne reakcije. Međutim , mi se nećemo umoriti“, izjavila je Smilja Mitrović, prva među jednakima u Udruženju porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.



Članovi udruženja apeluju na sve adrese koje im mogu pružiti pomoć da budu dio procesa rješavanja problema i da se porodice nestalih nakon 30 godina konačno smire. Na ovaj način riješilo bi se jedno od teških pitanja naše nedavne prošlosti.

-U BiH, u mrtvačnicama i komemorativnim centrima trenutno se nalaze posmrti ostaci oko 1700 osoba. Za sve njih imamo izolovan DNK profil koštanih uzoraka ali nažalost nemamo poklapanje ni sa jednim referentnim uzorkom krvi doniranim od strane porodica nestalih. Iskoristio bih ovu priliku i apelovao na članove porodica koje tragaju za svojim nestalim članovima da se uključe u ovaj proces i doniraju uzorak krvi u referentne laboratorije kako bismo izašli iz začaranog kruga potrage za nestalim“, rekao je Nikola Perišić član kolegija Instituta za traženje nestalih BiH, dodavši da sa na području BiH još uvijek traga za preko 7600 nestalih osoba od čega je njih 1264 sa područja Republike Srpske.



Institut za nestala lica BiH će, u saradnji da Norveškom narodnom pomoći, u periodu od avgusta do kraja ove godine realizovati akciju pronalaska posmrtnih ostataka nestalih lica putem specijalno obučenih pasa tragača. Do sada je registrovano 89 lokacija na prostoru cijele BiH koje će biti ispitane i pretražene na ovaj način.