UDRUŽENjE “GARDA PANTERI”- 24 GODINE OD MUČKOG UBISTVA LjUBIŠE SAVIĆA MAUZERA :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE “GARDA PANTERI”- 24 GODINE OD MUČKOG UBISTVA LjUBIŠE SAVIĆA MAUZERA


Sedmog juna, navršiće se 24 godine od ubistva Ljubiše Savića Mauzera, legendarnog komandanta garde ,,Panteri“ i nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske. Ratni pomoćnik komandanta “Garde” Jovan Krsmanović naglasio da se “svake godine u ovo doba, sa tugom sjećaju tog dana, ali istovremeno su i puni ponosa štu bili Mauzerovi saborci i saradnici”.

-Ljubiša Savić je jedna od najistaknutijih figura sa ovog područja u stvaranju i odbrani Republike Srpske i zahvaljući njemu i njegovim mudrim odlukama, sačuvana je Bijeljina i stotine života. Tokom rata je komandovao jednom od najboljih vojnih formacija VRS, a naša jedinica je dva puta odlikovana  i proglašavana za najbolju. Tokom rata smo u odbrani i očuvanju Republike Srpske izgubili preko 100 pripadnika, 800 ih je ranjeno, a neki od njih i više puta. Ono što se desilo 2000. godine ne može nam biti jasno, da jednog takvog čovjeka mučki ubiju”, rekao je Krsmanović i naglasio da je najveći gubitak osjetila Mauzerova porodica, supruga sa dva maloljetna sina.

-Moram istaći da smo ponosni na Mauzerove potomke, njegova dva sina koji su izrasli u poštene, odgovorne i dokazane ljude, koji ostavljaju trag u našem društvu”, rekao je Krsmanović i naglasio da članovi udruženja neće odustati od zahtjeva da jedna od ulica u Bijeljini nosi Mauzerovo ime. Predsjednik Udruženja veterana  ,,Garda Panteri“ Petar Cvjetinović naglasio je da iz godine u godinu lik i djelo Ljubiše Savića sve više dobija na značaju.

-Udruženje veterana ,,Garda Panteri“ i ove godine obilježiće godišnjicu od Mauzerovog ubistva parastosom na groblju u njegovim rodnim Kovačićima, a u petak 7. juna, u 15, 30 časova, na mjestu Mauzerovog ubista okupiće se borci, porodica i prijatelji pokojnog komandanta, te članovi udruženja”, rekao je Cvjetinović. On je dodao da Udruženje vodi računa o boračkoj populaciji i da učestvuju u brojnim aktivnostima.



-Rješavanje problema boračke popuacije je loše i sporo. Imamo 1460 demobilisanih boraca koji imaju primanja od 100 KM. Pokušavali smo da pronađemo radna mjesta nekoliciji kojima treba po godinu dana staža, kako bi dobili penziju, ali nismo naišli na razumijevanje ni na republičkom ni lokalnom nivou, što je poražavajuće”, rekao je Cvjetinović. On je naglasio da su problem i troškovi sahrana emobilisanih boraca, te da će ići sa prjedlogom da Grad Bijeljina snosi dio troškova, jer prorodice podižu kredite za sahranu.
Cvjetinović je dodao da je Udruženje donijelo odluku da na narednoj Skupštini Udruženja, formiraju Odbor potomaka djece poginulih, umrlih i živih boraca, a prijedlog za predsjednicu Odbora biće Mira Jovanović, kćerka poginulog borca, Milivoja Mijića koji je  poginuo je na proboju koridora na Smolući.

-U Odboru trenutno imamo oko 1. 000 članova, a naš cilj je da se bavimo problemima sa kojm se susreću svi potomci poginulih boraca i RVI. Udruženje je već dosta učinilo poo vim pitanjima, ali naša je obaveza da to nastavimo i borimo se za očuvanje uspomena na sve ono što su boric uradili za našu Republiku, da sačuvamo uspomenu na “Gardu Panteri” i ratni put kojim su prošli, da dokažemo istinu da Srpska nije genocidna tvorevina”, rekla Jovanovićeva.
 
Semberija info