PEDAGOŠKI FAKULTET BIJELjINA: POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI SA KOLEGAMA IZ KINE :: Semberija INFO ::

 

PEDAGOŠKI FAKULTET BIJELjINA: POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI SA KOLEGAMA IZ KINE



Sporazum o saradnji između Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pedagoškog fakulteta iz Pekinga (NR Kina) (Faculty of Education, Beijing Normal University), potpisali su dekan Pedagoškog fakulteta Bijeljina prof. dr Dalibor Stević i prof. ZHU Xudong, Faculty of Education, Beijing Normal University.
 
-Ovo je prva posjeta našem fakultetu kolega iz Kine i očekujemo saradnju na mnogo polja koja je definisana sporazumom. Na početku smo saradnje koja će pomoći našim studentima i fakultetu, ali i sredini u kojoj živimo”, rekao je Stević. Spona za ovaj događaj je dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača beogradskog Univerziteta Danimir Mandić.



-Ponosan sam što imamo saradnju sa jednim od najjačih univerziteta u svijetu u oblasti vještačke inteligencije.  Želja mi je da da Centar za robotiku koji smo osnovali u Beogradu, bude osnovan i u Isočnom Sarajevu, da razmjenjujemo iskustva i postanemo lideri u novim tehnologijama. Osmislićemo najbolje modele i jezičke principe kako bi vještačka intelogencija radila u korist čovjeka”, rekao je prof. Mandić.  Dekan fakulteta u Pekingu, prof. ZHU Xudong, istakao je da žele da izgrade stabilnu i veliku akademsku mrežu koja će otvoriti dodatne prilike za akademsku saradnju. 

-Prvi put smo ovdje i nadam se da ćemo imati uspješnu saradnju u budućnosti”, rekao je prof. Xudong. Direktor Instituta sa pekinškog univerziteta prof. Huang Ronghuai istakao je da je upotreba novih tehnologija u obrzovanju vrlo napredna.

-Saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, centri u Beogradu i Istočnom Sarajevu, treba da posluže kao primjeri buduće saradnje u oblasti obrazovanja i visokotehnološkiog razvoja”, rekao je prof. Ronghuai. U delegaciji je bila i predstavnica univerziteta iz Rumunije, koji sarađuje sa univerzitetima u 50 zemalja, kao i predstavnik Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske i nekoliko članova delegacije iz Kine.


Semberija info: O. Stjepanović

 .